General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Commerce Questions and Answers for Competitive Exams | Commerce Quiz Set 16

Questions
1 A scale of measurement for a variable that considers order, distance and unique origin is known as
1 Nominal Scale
2 Interval Scale
3 Ordinal Scale
4 Ratio Scale

Answer: Ratio Scale
2 Which of the following is a part of the central processing unit of a computer ?
1 Hard Disk
2 RAM
3 Arithmetic Logic Unit
4 Video Display Unit

Answer: Arithmetic Logic Unit
3 According to Henry Fayol, which of the following qualities are required in a manager ?
1 Physical, mental, moral, educational, technical and experience
2 Physical, mental, moral, administrative, technical and experience
3 Physical, mental, moral, conceptual, technical and experience
4 Physical, mental, moral, conceptual, technical and commercial

Answer: Physical, mental, moral, educational, technical and experience
4 Which of the following organises the activities of a business around geographical, market or product groups ?
1 Functional organisational structure
2 Project organisational structure
3 Matrix organisational structure
4 Divisional organisational structure

Answer: Divisional organisational structure
5 Which one of the following regarding the structural barriers to communication is correct ?
1 Filtering and Inattention
2 Emotions and Time pressure
3 Credibility and Attitude
4 Status and Specialisation

Answer: Status and Specialisation
6 Though often criticized, the selling concept is particularly appropriate and effective with which of the following types of products ?
1 Convenience
2 Shopping
3 Speciality
4 Unsought

Answer: Unsought
7 Your firm is attempting to divide up the total market to determine the best segments it can serve. Which is the correct order of doing so ?
1 market segmentation, target marketing, market positioning
2 target marketing, market positioning, market segmentation
3 market positioning, market segmentation, target marketing
4 mass marketing, demographic segmentation, psychographic segmentation

Answer: market segmentation, target marketing, market positioning
8 SBI has applied to open branches in Pakistan in recent agreement between India and Pakistan at
1 Islamabad and Karachi
2 Rawalpindi and Sindh
3 Lahore and Islamabad
4 Lahore and Karachi

Answer: Lahore and Karachi
9 As per the Foreign Trade Policy 2015-2020, a five star export house should have ?
1 Export performance (FOB/FOR) of US $ 500 million during current and previous two years.
2 Export performance (FOB/FOR) of US $ 1000 million during current and previous two years.
3 Export performance (FOB/FOR) of US $ 1500 million during current and previous two years.
4 Export performance (FOB/FOR) of US $ 2000 million during current and previous two years.

Answer:Export performance (FOB/FOR) of US $ 2000 million during current and previous two years.
10 To become a director in a company the person must obtain
1 Business Licence
2 Director’s Licence
3 TIN
4 DIN

Answer: DIN
11 Which of following is not a “Maharatna” industry in India ?
1 CIL
2 SAIL
3 GAIL
4 OIL

Answer: OIL
12 Which of the following is not a cash inflow ?
1 Decrease in creditors
2 Issue of shares
3 Decrease in debtors
4 Sale of a fixed asset

Answer: Decrease in creditors
13 Which one of the following is not the characteristic of normal distribution ?
1 Mean, median and mode for the normal distribution are equal.
2 The two tails of the normal curve extend to infinity in both directions but never touch the horizontal axis.
3 For different values of standard deviation, the height of the mean ordinate remains the same
4 The number of independent constraints of normal distribution are N, X and

Answer: For different values of standard deviation, the height of the mean ordinate remains the same
14 Which of the following is a deterioration of mental efficiency, reality testing and moral judgement that results from in-group pressure ?
1 Harassment
2 Group burnout
3 Group control
4 Group think

Answer: Group think
15 The apex body at the highest level of the unit/division, which oversees the functioning of quality circles, is called
1 Facilitator
2 Coordinator
3 Steering committee
4 Supervisory committee

Answer: Steering committee

View All Commerce Practice Test Sets

gkseries ebooks