General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Commerce Questions and Answers for Competitive Exams | Commerce Quiz Set 7

Questions
1 Which one of the following statements is false ?
1 Normally, a price demand curve slopes downward from left to right.
2 Economies of scale and economies of scope are the same.
3 For optimization, equality between marginal cost and marginal revenue is a necessary condition but it is not a sufficient one
4 Law of variable proportions denotes input-output relationship during short-run.

Answer: Economies of scale and economies of scope are the same.
2 Which of the following is not an accounting software package ?
1 Quick Books
2 Sage one
3 Sage M
4 Sage 50

Answer: Sage M
3 If the population is heterogeneous, which one of the following probability sampling methods is more appropriate ?
1 Sequential sampling
2 Quota sampling
3 Double sampling
4 Stratified sampling

Answer: Stratified sampling
4 Which one of the following statements is false ?
1 Both correlation and regression co-efficients have same sign.
2 Arithmetic mean of the regression co-efficients is always more than the correlation co-efficient
3 Regression co-efficients are independent of both the origin and scale.
4 Correlation co-efficient is the square root of two regression co-efficients.

Answer: Regression co-efficients are independent of both the origin and scale.
5 Black box model in marketing relates to :
1 Marketing planning
2 Marketing mix
3 Marketing control
4 Consumer behaviour

Answer: Consumer behaviour
6 28. Items, considered part of the augmented product, do not include :
1 Guarantee
2 Complementary products
3 Warranty
4 Channels of distribution

Answer: Channels of distribution
7 Which of the following is not a type of direct marketing ?
1 Direct mail marketing
2 Telemarketing
3 Retail marketing
4 Email direct marketing

Answer: Retail marketing
8 ‘Press release’ is a part of :
1 Public relations
2 Sales promotion
3 Advertising
4 None of the above

Answer: Public relations
9 In capital budgeting, the term capital rationing implies :
1 that no retained earnings are available
2 that no external funds can be raised
3 that limited funds are available for investment.
4 that no fresh investment is required in current year

Answer: that limited funds are available for investment.
10 In certainty equivalent approach, adjusted cash flows are discounted at
1 Accounting Rate of Return
2 Internal Rate of Return
3 Hurdle Rate
4 Risk Free Rate

Answer: Risk Free Rate
11 Combined leverage is calculated as :
1 Operating Leverage1Financial Leverage
2 Operating Leverage2Financial Leverage
3 Operating Leverage3Financial Leverage
4 Operating Leverage4Financial Leverage

Answer: Operating Leverage3Financial Leverage
12 Which of the following is not true with reference to capital budgeting ?
1 Capital budgeting is related to asset replacement decisions.
2 Cost of capital is equal to minimum required return.
3 Existing investment in a project is not treated as sunk cost.
4 Timing of cash flows is relevant.

Answer: Existing investment in a project is not treated as sunk cost.
13 What is Economic Order Quantity ?
1 Cost of an order
2 Reorder level
3 Cost of stock
4 Optimum order size

Answer: Optimum order size
14 Which of the following is not a basic objective of HRM ?
1 To attract HR into the organisation
2 To develop and motivate HR for better performance
3 To have the reward and punishment system for HR
4 To integrate and maintain HR in the organisation

Answer: To have the reward and punishment system for HR
15 What is ‘gate hiring’ ?
1 o select people who approach on their own for employment in the organisation.
2 To select people who are recommended by the employees.
3 To select people from public employment exchanges.
4 To select people supplied by labour contractors

Answer: o select people who approach on their own for employment in the organisation.

View All Commerce Practice Test Sets

gkseries ebooks