General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Commerce Questions and Answers for Competitive Exams | Commerce Quiz Set 9

Questions
1 What does a high payout ratio indicate ?
1 A High Earning Per Share (EPS)
2 The management is not ploughing back enough profit
3 The management is ploughing back profit
4 The company is earning high profit

Answer: The management is not ploughing back enough profit
2 X and Y are partners in a firm sharing profits in the ratios of 2 : 1. Z is admitted with a 1/3 profit sharing. What will be the new profit sharing ratio of X, Y and Z ?
1 3 : 3 : 3
2 4 : 3 : 2
3 4 : 2 : 3
4 2 : 3 : 4

Answer: 4 : 2 : 3
3 Which one of the following will not affect the working capital ?
1 Realisation of cash from debtors.
2 Sale of plant and machinery in cash
3 Issue of equity shares
4 Redemption of debentures.

Answer: Realisation of cash from debtors.
4 The main effect of inflation on the financial statement is
1 Profits are understated
2 Overstatement of Assets
3 Adequacy of funds for replacement of assets
4 Erosion of capital

Answer: Erosion of capital
5 Present value of future earnings is a model of Human Resources Accounting suggested by
1 Brauch Lev & ABA Schwartz
2 Jaggi & Lau
3 S.K. Chakraborty
4 Eric Flamhaltz

Answer: Brauch Lev & ABA Schwartz
6 In India, which of the following is prepared on the guidelines of AS-3 (Accounting Standard – 3) ?
1 Balance Sheet of a Company
2 Funds Flow Statement
3 Cash Flow Statement
4 Consolidated Financial Statement

Answer: Cash Flow Statement
7 Which element of the promotion mix do wholesalers generally apply to obtain their promotional objective ?
1 Advertising
2 Personal Selling
3 Trade Promotion
4 Direct Marketing

Answer: Trade Promotion
8 Who has given ‘fourteen Principles of Management’ ?
1 Barnard
2 Henry Fayol
3 F.W. Taylor
4 Flemming

Answer: Henry Fayol
9 What is M.B.O ?
1 Management by Objective
2 Multiple Business Organisation
3 Management by Organisation
4 Multiplicity of Business Operations

Answer: Management by Objective
10 What is mass marketing ?
1 Offering the same products and marketing mix to all consumers
2 Offering variety of products to the entire market.
3 Offering differentiated products to all customers.
4 Following concentrated marketing strategy

Answer: Offering the same products and marketing mix to all consumers
11 Which concept of marketing is based on the assumption that superior products sell themselves ?
1 Production
2 Marketing
3 Societal
4 Product

Answer: Product
12 In broader sense, marketing communication includes
1 Product
2 Price
3 Place
4 All

Answer: All
13 Physical distribution provides
1 Place utility
2 Time utility
3 Place and Time utility
4 Form utility

Answer: Place and Time utility
14 What is relevant to place variable of marketing mix ?
1 Branding
2 Price penetration
3 Sales personnel motivation
4 None

Answer: Sales personnel motivation
15 Market sub-divided on the basis of behavioural characteristics is called
1 Segmentation
2 Aggregation
3 Precision
4 None of the above

Answer: Segmentation

View All Commerce Practice Test Sets

gkseries ebooks