Company Law - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries
Questions
1. What is known as a charter of a Company?
- [A] Memorandum of Association
- [B] Bye laws
- [C] Articles of Association
- [D] Prospectus
Answer: Option [A]
2. Minimum paid up capital for a public company
- [A] 500000
- [B] 400000
- [C] 300000
- [D] 200000
Answer: Option [A]
⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google
Add GKSeries as Preferred Source
3. The name of a company can be changed by__________.
- [A] an ordinary resolution
- [B] a special resolution
- [C] the approval of the union government
- [D] a special resolution and with the approval of the central government
Answer: Option [D]
4. The __________defines a companys relations with the outside world.
- [A] prospectus
- [B] memorandum of association
- [C] articles of association .
- [D] statement in lieu of prospectus .
Answer: Option [B]
5. The most important document of a company is its__________.
- [A] prospectus
- [B] annual report.
- [C] memorandum of association
- [D] articles of association
Answer: Option [C]
6. Mark out the type of alteration that is permitted in the articles of association____.
- [A] that may not be in the companys interest .
- [B] that is contrary to the provisions of the companies act.
- [C] that increases a members liability without his written consent .
- [D] that is consistent with the memorandum of association .
Answer: Option [D]
7. Mark out the document that need not be prepared and registered with the registrar of companies in
public limited companies.
- [A] statutory declaration
- [B] memorandum of association .
- [C] articles of association .
- [D] directors undertakings to take up and pay for qualification shares
Answer: Option [C]
8. The share capital of a company may be reduced by __________.
- [A] an ordinary resolution
- [B] a special resolution
- [C] a resolution of the board of directors
- [D] obtaining permission from the company law board
Answer: Option [B]
9. The ___________ on equity shares is not cumulative.
- [A] dividend
- [B] profit
- [C] loss
- [D] reserve
Answer: Option [A]
10. The ___________ constitute the top administrative organ of the company. .
- [A] general manager .
- [B] shareholders.
- [C] board of directors.
- [D] advisory panel.
Answer: Option [C]
11. A directors election takes place in a general meeting through a separated Resolution passed by a
_______ majority
- [A] single
- [B] two-thirds
- [C] three-fourths.
- [D] five-sixths .
Answer: Option [A]
12. The total managerial remuneration to the directors and the manager in respect of any financial year
must not exceed _________ percent of the net profit.
- [A] one
- [B] three
- [C] eleven
- [D] ten
Answer: Option [C]