Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 The Word” RTS “is Abbreviation of?
A Real Technology Streaming
B Real Time Streaming
C Real Time System
D Real Technology System/div>

Answer: Real Time System
2 A central computer that holds data for many computers is known as which among the following?
A Mini Computer
B Micro Computer
C Workstation
D Server

Answer: Workstation
Advertisement
3 An email attachment is referred to a
A The body of the email
B The address of the sender
C A document that is sent with an email
D The address of the receiver

Answer: A document that is sent with an email
4 Cipher is a key–pad that can be used to ––––
A Control access into areas
B Work for all
C Control specific task
D All of the above

Answer: Control access into areas
5 The Process of analyzing the data stored with the back office staff is known as ––––
A Data mining
B Data migration
C Data entry
D Data interpretation

Answer: Data mining
6 Who was the inventor of world wide web ?
A Marks Zuckerberg
B Tim Berners Lee
C Thomas Reardon
D Ray Tomlinson

Answer: Tim Berners Lee
7 What is the permanent memory built into your computer called ?
A RAM
B Floppy
C CPU
D ROM

Answer: ROM
8 A character is represented in EBCDIC by?
A 1 bit
B 4 bits
C 8 bits
D 16 bits

Answer: 8 bits
9 Which can read data and convert them to a form that a computer can use?
A Logic
B Storage
C Control
D Input device

Answer: Input device
10 This is the part of the computer system that one can touch?
A hardware
B data
C software
D input

Answer: hardware
11 Windows 98 is ____________
A Graphics Systemr
B Operating System
C Drawing system
D Processing system

Answer: Operating System
12 A common topology to any network is ____ topology
A Star
B Bus
C Ring
D None of these

Answer: Star
13 Which is the first program run on a computer when the computer boots up?
A Operating system
B System software
C System operations
D All the above

Answer: Operating system
14 Which part of the computer helps to store information ?
A Disk drive
B Keyboard
C Monitor
D None of these

Answer: Disk drive
15 Microsoft Word is an example of?
A an operating system
B a processing device
C application software
D All of the above

Answer: application software
16 A computer intensive problem runs on a?
A server
B mainframe
C supercomputer
D None of the above

Answer: supercomputer
17 When the pointer is positioned on a ___________, it is shaped like a hand?
A grammar error
B hyperlink
C screen tips
D None of the above

Answer: hyperlink
18 The Internet allows you to?
A send email
B view web pages
C connect to servers all around the world
D All the above

Answer: All the above
19 Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns of a weaving machine?
A Babbage
B Hollerith
C Jacquard
D Pascal

Answer: Pascal
20 Fifth generation computer is also known as?
A VLSI
B Knowledge information processing system
C SSLI
D a and b both

Answer: a and b both

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test