Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 What are programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web called as?
A Hypertext
B Web browsers
C Internet
D Networks

Answer: Web browsers
2 Which of the following statement is related to plotter?
A It is an input device to produce good quality graphics
B It is an output device to produce drawings and graphics
C It is a fast output device using camera lenses
D All of the above

Answer: It is an output device to produce drawings and graphics
Advertisement
3 Which of the following is the coding of data so that is can’t be easily understood if intercepted?
A Barcode
B Decoder
C Encryption
D Mnemonics

Answer: Encryption
4 Which of the following is a network in which computers are located physically close together, often in the same building?
A LAN
B PAN
C MAN
D WAN

Answer: LAN
5 Which is NOT a function of a microprocessor?
A Keeps the system unit cool
B Controls the rest of the computer's components
C Processes data
D None of the above

Answer: Keeps the system unit cool
6 A global network made up of thousands of privately owned computers and networks is called the:
A World Wide Web
B Internet
C Specialized search engine
D Internet21

Answer: Internet
7 Vacuum tubes were used in which generation of computers?
A First Generation
B Second Generation
C Third Generation
D Fourth Generation

Answer: First Generation
8 Who developed the first general purpose computer?
A Charles Babbage
B J.Presper Eckert
C John Mauchly
D Both (b) and (c)

Answer: Both (b) and (c)
9 To select a column the easiest method is to?
A drag from the top cell in the column to the last cell in the column
B double click any cell in the column
C click the row heading
D click the column heading

Answer: click the column heading
10 Which among the following is not legitimate type of computer virus?
A Macro Virus
B File infector Virus
C Resident Virus
D Boot Virus

Answer: Boot Virus
11 What is Windows 10?
A Processing system
B Microsoft Office suite
C Graphics System
D Operating System

Answer: Operating System
12 Which of the following displays the contents of the active cell?
A Active cell
B Formula bar
C Menu bar
D Name box

Answer: Formula bar
13 What type of program lets you produce professional-looking documents containing both text and graphics?
A A page composer
B A thesaurus
C A speller checker
D A desktop publisher

Answer: A desktop publisher
14 What is the device called that converts your computer's digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines?
A Red wire
B Blue cord
C Tower
D Modem

Answer: Modem
15 In CSMA/CD, the computer sends a fixed unit of data called a(n)_______
A Node
B Packet
C Override
D Token

Answer: Packet
16 Similar to a hub in an Ethernet network, a ____________ helps relay data between wireless network nodes.
A Wireless port
B Wireless access point
C wireless adapter
D wireless transceiver

Answer: Wireless access point
17 A program that converts high level language to machine Language is _______?
A Linker
B Assembler
C Compiler
D All of the above

Answer: Compiler
18 What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
A configuration
B download
C storage
D Installation

Answer: Installation
19 When you quickly press and release the left mouse button twice, you are?
A primary-clicking
B pointing
C double-clicking
D secondary-clicking

Answer: double-clicking
20 Which of the following option is most suitable: Most devices use ______________, which are assigned by the network when they connect.
A Dynamic IP addresses
B Virtual IP addresses
C HTTP
D POP3

Answer: Dynamic IP addresses

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test