Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 The number system used in computer to perform processing as well as calculation is known as?
A Decimal Number System
B Binary Number System
C Hexadecimal Number System
D Octal Number System

Answer: Binary Number System
2 Which of the following is the first ever supercomputer that was developed in India by the Indian scientists?
A PARAM 6000
B PARAM 7000
C PARAM 8000
D PARAM 1000

Answer: PARAM 8000
Advertisement
3 An organized collection of data about a single entity is called ––––
A Directory
B File
C Sub–directory
D Database

Answer: File
4 What term is used for the occurrence of values for data elements more than once ?
A Concurrency
B Redundancy
C Enumeration
D Iteration

Answer: Redundancy
5 What is a shortcut key to print the current page or document ?
A Alt + P
B Ctrl + V
C Ctrl + P
D Shift + P

Answer: Ctrl + P
6 Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
A Personal Computers
B Supercomputers
C Laptops
D Notebooks

Answer: Supercomputers
7 ________is the process of carrying out commands?
A Fetching
B Storing
C Executing
D Decoding

Answer: Executing
8 Which operation is not performed by computer?
A Controlling
B Understanding
C Processing
D Inputting

Answer: Understandin
9 The CPU is made up of two smaller components
A ALU and CU
B ALU and RAM
C RAM and ROM
D RAM and CU

Answer: ALU and CU
10 Where header appears?
A Top
B Bottom
C Centre
D All of these

Answer: Top
11 Which of the following will not advance the slides in a slide show view?
A Esc key
B Spacebar
C Enter key
D Mouse button

Answer: Esc key
12 In MS-Access, a table can have primary Key/keys.
A One
B Two
C Three
D Four

Answer: One
13 Which computer virus records every movement you make on your computer?
A Malware Android
B Key logger
C DoS
D Trapper

Answer: Key logger
14 In which phase of the software design and development project would you try to understand the proposed project?
A Planning phase
B Initial phase
C Requirements phase
D Analysis phase

Answer: Analysis phase
15 Which of the following systems helps you with making a decision about a non-structured problem?
A Artificial intelligence
B Neural network
C Genetic algorithm
D Decision support system

Answer: Decision support system
16 _______ is the process of finding errors in software code?
A Compiling
B Testing
C Running
D Debugging

Answer: Testing
17 Application software?
A Is used to control the operating system
B Is designed to help programmers
C Performs specific task for computer users
D Is used for making design only

Answer: Performs specific task for computer users
18 A set of instruction telling the computer what to do is called?
A Mentor
B instructor
C compiler
D program

Answer: program
19 A (n) __________ file contains information in an indexed and cross-linked format.
A executable
B initialization
C help
D Bookmark

Answer: help
20 To see the document before the printout is taken, use.......?
A Insert Table
B Paste
C Format Painter
D Print Preview

Answer: Print Preview

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test