s Computer Awareness Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers | Computer Quiz SET 26

Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Who programmed the first computer game 'Spacewar!' in 1962?
A Steave Russell
B Konard Zuse
C Alan Emtage
D Tim Berners-Lee

Answer: Steave Russell
2 Who is known as the father of supercomputing?
A David J. Brown
B Gene Amdahl
C Adam Dunkels
D Seymour Cray

Answer: Seymour Cray
3 When NASSCOM (National Association of Software and Services Companies) was established?
A 1988
B 1997
C 1993
D 1882

Answer: 1988
4 Which one is the first high level programming language?
A COBOL
B FORTRAN
C C++
D All of these

Answer: FORTRAN
5 Which one is the first word processor application?
A MS Word
B Apple i Work
C WordStar
D None of these

Answer: WordStar
6 Which one is the current fastest Supercomputer in India?
A PARAM Padma
B SAGA-220
C PARAM YUVA II
D EKA

Answer: PARAM YUVA II
7 Who developed Java Programming Language?
A James Gosling
B Douglas Engelbart
C Edmund M. Clarke
D James D. Foley

Answer: James Gosling
8 Which one is volatile memory in a computer system?
A Hard Disk
B RAM
C ROM
D Optical Drive

Answer: RAM
9 Which operating system is developed and used by Apple Inc?
A Windows
B Android
C iOS
D UNIX

Answer: iOS
10 Computers process data into information by working exclusively with :
A multimedia
B words
C numbers
D characters

Answer: numbers
11 The purpose of the primary key in a database is to :
A unlock the database
B provide a map of the data
C uniquely identify a record
D establish constraints on database operations

Answer: uniquely identify a record
12 The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from:
A the hard disk
B cache memory
C RAM
D registers

Answer: cache memory
13 Linux is a(n) ........ operating system
A open-source
B Microsoft
C Windows
D Mac

Answer: open-source
14 The internet is ..........
A a large network of networkds
B an internal communication system for a business
C a communications system for the Indian government
D All of these

Answer: a large network of networkds
15 Which of the following statements is FALSE concenring file names ?
A Files may share the same name or the same extension but not both
B Every file in the same foldr must have a unique, name
C File extension is another name for file type
D The file extension comes before the dot (.) followed by the file name

Answer: The file extension comes before the dot (.) followed by the file name
16 Which of the following would most likely NOT be a symptom of a virus ?
A Existing program files and icons disappear
B The CD-ROM stops functioning
C THe Web browser opens to an unusual home page
D Odd messages or images are displayed on the screen

Answer: The CD-ROM stops functioning
17 Memory unit is one part of
A Input device
B Control unit
C Output device
D Central Processing Unit

Answer: Central Processing Unit
18 What is a back up ?
A Restoring the information backup
B An exact copy of a system's information
C The ability to get a system u and runnign in the event of a system crash or failure
D All of these

Answer: All of these
19 “Ctrl + B” Shortcut use in computer for?
A selected text Border
B selected text to be Blow
C selected text to be Bold
D All of the above

Answer: selected text to be Bold
20 To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click
A Uppercase
B Upper all
C Capslock
D Lock Upper

Answer: Uppercase

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test