Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 What is backup?
A Adding more components to your network
B Protecting data by copying it from the original source to a different destination
C Filtering old data from the new data
D Accessing data on tape

Answer: Protecting data by copying it from the original source to a different destination
2 Changing an existing document is called _____ the document.
A Creating
B Editing
C Modifying
D Adjusting

Answer: Editing
Advertisement
3 Computer uses the_________number system to store data and perform calculations.
A Binary
B octal
C Decimal
D Hexadecimal

Answer: Binary
4 A Web ________ consists of one or more Web pages located on a Web server.
A hub
B site
C story
D template

Answer: site
5 What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet?
A MPEG
B Unzipped
C Fragmentation
D Compression

Answer: Compression
6 The type of printer that prints by selectively unchanging static electricity from spots on a metal drum is a(n)?
A Plotter
B Dot-matrix printer
C Ink-jet printer
D Laser printer

Answer: Laser printer
7 "High Resolution" computer monitors will have_____.
A High dpi
B Low dpi
C 256 colors
D Resolution is not measured in dpi

Answer: High dpi
8 What type of software must to be used to translate scanned text into a format that can be manipulated?
A OCR
B CRT
C RGB
D MIDI

Answer: OCR
9 What does the XP stand for in Windows XP?
A Exponential
B Experience
C Expertise
D Exchange

Answer: Experience
10 What is a serial port that adds a direct connection to a network?
A FireWire
B NIC
C USB
D Internal modem

Answer: NIC
11 Linux is a_____.
A Utility program for peer-to-peer file sharing
B Real-time operating system
C Network operating system
D PDA platform

Answer: Real-time operating system
12 ___________ is an event-driven programming language developed in the early 1990.
A C
B VB
C C++
D Pascal

Answer: VB
13 The_________ runs the front-end applications software in a network.
A Client
B Database
C Server
D CPU

Answer: Client
14 Which of the following extends data across networks rather than store it in one central site?
A PIM
B File manager
C Distributed database
D Data mining program

Answer: Distributed database
15 What is RISC?
A Storage Device
B Computer Network
C Microprocessor
D Operating System

Answer: Microprocessor
16 NORTON is an ____?
A Software
B Anti-Virus Program
C Network
D Program

Answer: Anti-Virus Program
17 Which among the following is a Scientific Computer Language?
A BASIC
B COBOL
C FORTRAN
D PASCAL

Answer: FORTRAN
18 IC Chip is made of -----?
A Silicon
B Nickel
C Iron
D Copper

Answer: Silicon
19 WORM stands for?
A Write Once Read Many - Memory
B Wanted Once Read Memory
C Wanted Original Read Memory
D Write Original Read Memory

Answer: Write Once Read Many - Memory
20 At which place is India‘s Silicon Valley situated?
A Bangalore
B Hyderabad
C Chennai
D Kolkata

Answer: Bangalore

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test