Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Output hardware is often categorized according to whether it:
A Is expensive
B requires a large amount of electricity to work
C produces hardcopy or softcopy
D can fit on a desktop

Answer: produces hardcopy or softcopy
2 The performance of a hard drive or other storage device , meaning how long it takes to locate a file is called ?
A Response Time
B Access Time
C Quick Time
D None of these

Answer: Access Time
Advertisement
3 A unit of data storage that equals 2 to the 70th power is called?
A Zebibyte
B Yottabite
C Yobibite
D None of these

Answer: Zebibyte
4 A network that is connected to the Internet, but uses encryption to scramble all the data sent through the Internet is called ?
A My network
B Virtual private Network
C Social Network
D Social Network

Answer: Virtual private Network
5 A file which has not been altered, compressed, or manipulated in any way by the computer is called?
A temp file
B raw file
C permanent file
D All of The above

Answer: raw file
6 Which among the following is not a payment card technology?
A Magnetic Stripe Card
B Smart Card
C Fleet Card
D All of them are payment card technologies

Answer: All of them are payment card technologies
7 For seeing the output, you use
A Monitor
B Keyboard
C Mouse
D Scanner

Answer: Monitor
8 Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
A function
B arrow
C space bar
D control

Answer: Control
9 Something which has easily-understood instructions is said to be
A information
B word processing
C user friendly
D icon

Answer: User friendly
10 Where are programs and data kept while the processor is using them?
A Main memory
B Secondary memory
C Disk memory
D Program memory

Answer: Main memory
11 Which of the following commands is used to select the whole document?
A Ctrl + A
B Alt + F5
C Shift + S
D Can’t be done

Answer: Ctrl + A
12 The software that allows users to surf the Internet is called a/an
A Search engine
B Internet Service Provider (ISP)
C Multimedia application
D Browser

Answer: Browser
13 Ctrl, shift and alt are called ______ keys.
A adjustmen
B function
C modifier
D alphanumeric

Answer: Modifier
14 The central processing unit contains which of the following as a component?
A Memory Regulation Unit
B Flow Control Unit
C Arithmetic Logic Unit
D Instruction Manipulation Unit

Answer: Arithmetic Logic Unit
15 Memory which forgets everything when you switch off the power is known as
A Corrupted
B Volatile
C Non-Volatile
D Non-Corrupted

Answer: Volatile
16 DOS stands for ___________.
A Disk Operating System
B Disk operating session
C Digital Operating System
D Digital Open system

Answer: Disk Operating System
17 What happens when you boot up a PC?
A Portions of the operating system are copied from disk into memory
B Portions of the operating system are copied from memory onto disk
C Portions of the operating system are compiled
D Portions of the operating system are emulated

Answer: Portions of the operating system are copied from disk into memory
18 To insert a new slide in a presentation, press–
A CTRL+N
B CTRL+M
C CTRL+O
D CTRL+S

Answer: CTRL+M
19 Excel workbook contains–
A Workbooks
B Worksheets
C Worksheets and charts
D Work areas

Answer: Worksheets and charts
20 ................. is a type of memory organization or image file format used to store digital images
A Pixmap
B GUI
C Pixel
D Resolution

Answer: Pixmap

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test