Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Name the software which creates a mirror image of the entire hard disk, including the operating system, applications, files, and data?
A Utility programs
B Operating system
C Backup software
D Driver imagining

Answer: Driver imagining
2 Which among the following are the best tools for the fixing errors on disks?
A CHKDSK
B FIXDSK
C FDISK
D SCANDISK

Answer: SCANDISK
Advertisement
3 Which of the following is not a feature of first generation computers
A They used vacuum tubes or valves as main electronic component
B They consumed lots of electricity and produced excessive heat
C They used machine language and assembly language to program the machine
D All of the above

Answer: They used machine language and assembly language to program the machine
4 What are you most likely to use when playing
A Touch screen a computer game
B Light pen
C Notepad
D Joystick

Answer: Joystick
5 Which of the following is a pointing device?
A Hard disk
B CD-ROM drive
C Touch screen used for computer input
D RAM

Answer: Touch screen used for computer input.
6 What would be the best way to move around a 3D environment?
A Use a tracker ball
B Use a keyboard
C Use a space mouse
D Use Joystick

Answer: Use a space mouse
7 Where would you find a magnetic strip?
A Speakers
B Credit card
C Smart card
D All of the above

Answer: Credit card
8 Factory production lines can be automated using...?
A Machine tools
B VDUs
C Plotters
D All of the above

Answer: VDUs
9 An impact printer creates characters by using...?
A An inked ribbon and print head
B Electrically charged ink
C An ink pen
D All of the above

Answer: An inked ribbon and print head
10 What would be the best way to move around a 3D environment?
A Electrostatic plotters
B None of these
C Thermal printers
D Robots

Answer: Robots
11 What do you need for an ink jet printer?
A A drum
B A cartridge
C A ribbon
D All of the above

Answer: A cartridge
12 Magnetic storage devices can represent binary 0 by the absence of...?
A A magnetic field
B Magnetic tape
C Static electricity
D All of the above

Answer: Magnetic tape
13 Hard disks can have a storage capacity in the region of...?
A 1Gb
B 1.44Mb
C 720K
D All of the above

Answer: 1Gb
14 Which storage device has the largest capacity in Mb's?
A A floppy disk
B A CD-ROM
C Magnetic tape storage
D All of the above

Answer: A CD-ROM
15 What are responsible for storing permanent data and instructions?
A RAM chips
B DRAM chips
C ROM chips
D None of these

Answer: ROM chips
16 How are data organised in a spreadsheet?
A Lines and spaces
B Layers and planes
C Height and width
D Rows and columns

Answer: Rows and columns
17 Which of the following communication media is also called line of sight communication medium?
A Radio broadcast
B Satellite communication
C Bluetooth
D Infrared

Answer: Infrared
18 This coding system is designed to support international languages like Chinese and Japanese.
A ASCII
B ANSI
C EBCDIC
D Unicode

Answer: Unicode
19 Most personal computers uses a CISC architecture. Expand the term CISC.
A Common Instruction Set Computer
B Coded Instruction Set Computer
C Custom Instruction Set Computer
D Complex Instruction Set Computer

Answer: Complex Instruction Set Computer
20 This is a type of video adapter that contains its own processor to boost performance levels and so they achieve better results than the general-purpose CPU used by the computer.
A Graphics enhancer
B Graphics equiliser
C Repeater
D Graphics accelerator

Answer: Graphics accelerator

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test