Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 A _________ is a component of motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.
A Heat sink
B Northbridge
C CPU socket
D CMOS battery

Answer: Heat sink
2 An input device that utillses a light-sensitive detector to select objects on a display screen is known as _________
A Optical scanner
B Touch screen
C Light Pen
D Mouse

Answer: Light Pen
Advertisement
3 Which among the following is closely related to the processor?
A Main Memory
B Secondary Memory
C Disk Memory
D Internal Memory

Answer: Main Memory
4 Which of the following PO techniques is used by Indian banks to process cheques?
A Barcode
B OMR
C MICR
D VCR

Answer: MICR
5 Which of the following cable types is called cheapernet?
A Thicknet
B UTP
C SMF
D Thinnet

Answer: Thinnet
6 Which of the following is the foray introduced by Microsoft into the gaming console market?
A X-box
B Set-up
C Multi play
D I-phone

Answer: X-box
7 Which of the following statements is correct about EPROM?
A It is a type of ROM from which the stored data cannot be erased
B In this memory, data can be erased by electronic emission
C It is a type of RAM
D Ultraviolet rays are used to erase the data stored in the memory

Answer: Ultraviolet rays are used to erase the data stored in the memory
8 Which of the following CD technologies is also called WORM technology?
A CD-RW
B CD-ROM
C CD-R
D All of the above

Answer: CD-R
9 Which one of the following provides the ability to query information from the database and to insert tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database?
A DML
B DDL
C Query
D Relational Schema

Answer: DML
10 Workbook is a collection of __________ in MS Excel?
A page set-up
B Buttons
C Diagrams
D Worksheets

Answer: Worksheets
11 In E-R diagram, derived attribute(s) is/are represented by -
A Ellipse
B Dashed ellipse
C Rectangle
D Triangle

Answer: Dashed ellipse
12 In E-R diagram, relationship is represented by
A Ellipse shaped
B Dashed ellipse shaped
C Rectangle shaped
D Diamond shaped

Answer: Diamond shaped
13 Which of the following hardware component is/are the most important for the operation of database management system?
A High resolution video display
B Printer
C High speed, large capacity disk
D Mouse

Answer: High speed, large capacity disk
14 What is a standard file format for text files?
A JPEG (.jpg)
B Bitmap (.bmp)
C Word (.doc)
D Text (.txt)#

Answer: Word (.doc)
15 You cannot save an Excel file in a/an _____ format.
A PDF
B PSD
C TXT
D XML

Answer: PSD
16 The _______ appears automatically when you select text in an Office suite program, such as word, Excel or PowerPoint.
A Mini toolbar
B Key Tip
C Screen Tip
D Live Preview

Answer: Mini toolbar
17 Which of the following functions calculates the average or mean value of a group of numbers?
A AVERAGE function
B AVG function
C SUM function
D COUNT function

Answer: AVERAGE function
18 The command Ctrl + U in MS Word will do which of the following?
A Unblock
B Block
C Select
D Underline

Answer: Underline
19 Which of the following tabs in Word 2010 includes options to set page size, page margin and page orientation?
A Home
B Insert
C Review
D Page Layout

Answer: Page Layout
20 __________ is when the more power-hungry components, such as the monitor and hard drive, are put on idle.
A Hibernation
B Powerdown
C The shutdown procedure
D Standby mode

Answer: Standby mode

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test