Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Twisted pair wire are commonly used in
A Telephone networks
B Cable TV networks
C Computer networks
D Both (a) & (b)

Answer: Telephone networks
2 Operating system that allows only one user to work on a computer at a time is known as
A Single user operating system
B Multiuser operating system
C Single tasking operating system
D Multitasking operating system

Answer: Single user operating system
Advertisement
3 What is DROPBOX?
A File hosting service
B Android Development platform
C Web Browser
D Operating System

Answer: File hosting service
4 All Android phones and iPhones have access to a SQL (pronounced ‘sequel’) database called_______
A SQLite
B MySQL
C PostgreSQL
D Microsoft SQL

Answer: SQLite
5 Python is a general purpose programming language.Python is simple and incredibly readable since closely resembles the English language. Who developed Python?
A Guido van Rossum
B Jack python
C Elon Musk
D Dennis Ritchie

Answer: Guido van Rossum
6 ._____general purpose programming language, though it is best known for its use in web programming, and _____ serves as a framework for the Ruby Language.
A Java,IDE
B C#,C++
C Javascript,Java
D Ruby,Rails

Answer: Ruby,Rails
7 In 2014, Apple decided to invent their own programming language.What is the programming language called?
A Cyanogen
B Ruby
C Swift
D Oxygen

Answer: Swift
8 ._____is the process of affecting the visibility of a website or a web page in a web search engine's unpaid results—often referred to as "natural", "organic", or "earned" results.
A SEO
B ESO
C IEEE
D HTTPS

Answer: SEO
9 Which among the following is a recently debated principle that Internet service providers and governments regulating the Internet should treat all data on the Internet the same, not discriminating or charging differentially by user, content, website, platform, application, type of attached equipment, or mode of communication?
A Comcast
B Net Neutrality
C Oblique-net
D Net Fraternity

Answer: Net Neutrality
10 What is the full form of RTF?
A Richer Text Formatting
B Rich Text Format
C Right Text Fishing
D Right Text Font

Answer: Rich Text Format
11 Which of the following operating system is better for implementing client-server network?
A Windows 95
B Windows 98
C Windows 2000
D Microsoft 8.1

Answer: Windows 2000
12 What type of a database is multidimensional, providing layers to tables?
A Multidimensional
B Network
C Hierarchical
D Data warehouse

Answer: Data warehouse
13 What is the term used to depict aged information systems that are technologically out-of-date?
A Outdated information systems
B Obsolete systems
C Archaic systems
D Legacy information systems

Answer: Legacy information systems
14 Which of the following protocols is available on the network layer of the OSI model?
A IPX
B TCP
C TCP
D SNMP

Answer: IPX
15 Which of the following statements is true for three-tier architecture?
A It is easy to setup
B It has a simply structure
C It provides high network traffic
D It is more secure

Answer: It is more secure
16 Which of the following stores the calculation value of CRC?
A LLC
B MAC
C FCS
D EDI

Answer: FCS
17 In the ER diagram, what does an ellipse represent?
A Entity set
B Relation between the entity set
C Attributes
D Link between the attributes and entity set

Answer: Attributes
18 In MS-DOS 6.22, which part identifies the product uniquely?
A MS
B DOS
C Ms - DOS
D 6.22

Answer: 6.22
19 Copy and X Copy are same in the sense __________
A Both are internal command of DOS
B Both are external commands of DOS
C Both can be used to copy file or group of files
D Both a and b

Answer: Both can be used to copy file or group of files
20 Which of the following are valid minimum & maximum zoom sizes in MS word?
A 0,100
B 0,1000
C 10,500
D 10,100

Answer: 10,500

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test