Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 How did the computer mouse get its name?
A It's cable looks like a tail
B Because it squeaks when moved
C It has ears
D Teeth outside mouth

Answer: It's cable looks like a tail
2 What does a light pen contain?
A Refillableink
B Light sensitive elements
C Pencil lead
D None of these

Answer: Light sensitive elements
Advertisement
3 What input device could tell you the price of?
A Mouse a bar of chocolate?
B All of the above
C Optical mark reader
D Bar code reader

Answer: Bar code reader
4 A daisy wheel is a type of...?
A None of these
B Storage device
C Pointing device
D Printer

Answer: Printer
5 What would you NOT use with a flatbed plotter?
A A pen
B Eraser
C Paper
D All of the above

Answer: Paper
6 Information on a hard disk is usually backed-up using a..?
A CD-ROM
B Magnetic tape
C Floppy disk
D None of these

Answer: CD-ROM
7 Formatting a disk results in all the data being...?
A Saved to the disk
B Copied from the disk
C Deleted from the disk
D None of these

Answer: Deleted from the disk
8 Where should floppy disks be stored?
A By a sunny window
B In a drawer
C All of the above
D None of these

Answer: In a drawer
9 Which bus carries information between processors and peripherals?
A Autobus
B Data bus
C Address bus
D All of the above

Answer: Data bus
10 The contents of these chips are lost when the computer is switched off?
A RAM chips
B ROM chips
C DRAM chips
D All of the above

Answer: RAM chips
11 What type of computer chips are said to be volatile?
A ROM chips
B RAM chips
C DRAM
D All of above

Answer: RAM chips
12 Which of the following refers to the memory in your computer?
A RAM
B DSL
C USB
D LAN

Answer: RAM
13 Transformation of input into output is performed by?
A Peripherals
B Memory
C Storage
D The CPU

Answer: The CPU
14 When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand.
A Grammar error
B Hyperlink
C Screen tip
D Spelling error

Answer: Hyperlink
15 This consists of a central node, to which all other nodes are connected.
A Client
B Server
C Hub
D Gateway

Answer: Hub
16 Which of the following is the sixth phase of the systems life cycle?
A Systems maintenance
B Systems development
C Systems design
D Systems analysis

Answer: Systems maintenance
17 A framwork in which circuit boards can be mounted is...
A Switch circuit
B Chip
C Card cage
D Bar code

Answer: Card cage
18 Tiny circuit-boards etched onto squares of sandlike material called silicon are called
A ports
B slots
C bays
D chips

Answer: Chips
19 An easily expandable computer system is said to have a(n)
A ultra architecture
B open architecture
C locked architecture
D None of these

Answer: open architecture
20 Which one of the following input device is user-programmable?
A Dumb terminal
B Smart terminal
C VDT
D Intelligent terminal

Answer: Intelligent terminal

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test