Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A Process, Storage, Input, Output
B Input, Output, Process, Storage
C Process, Output, Input, Storage
D Input, Process, Output, Storage

Answer: Input, Process, Output, Storage
2 What is the key combination to open new document in MS Word?
A Ctrl+Shift+F12
B Shift+F12
C Ctrl+Shift+F6
D Alt+Ctrl+F2

Answer: Alt+Ctrl+F2
3 All of the following are examples of storage devices except?
A Hard disk drives
B Printers
C Floppy disk drives
D CD drives

Answer: Printers
4 When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off.
A RAM
B Motherboard
C Secondary storage device
D Primary storage device

Answer: Secondary storage device
5 .___________is a software licensing and delivery model in which software is licensed on a subscription basis and is centrally hosted.
A SaaS
B OCR
C MICR
D ENAIC

Answer: SaaS
6 What does the SMTP in an SMTP server stand for ?
A Simple Mail Transfer Protocol
B Serve Message Text Process
C Short Messaging Text Process
D Simple Messaging Text Process

Answer: Simple Mail Transfer Protocol
7 Bluetooth technology is used for?
A Exchanging data over long range
B Connecting to the network
C Using cloud storage
D Exchanging data over short range

Answer: Exchanging data over short range
8 In MS Excel what is the key combination to create a formula to sum all of the above cells.
A Shift + =
B Ctrl = +
C Ctrl + =
D Alt + =

Answer: Alt + =
9 Frame relay operates in which of the following layers?
A Physical and Data Link layers
B Data link and Network Layers
C Session Layer and Physical Layer
D Network Layer and Session layer

Answer: Physical and Data Link layers
10 POP3 stands for?
A Post Office Mail Protocol
B Peripheral Output Protocol
C Post on-mail Protocol
D Post Office Protocol

Answer: Post Office Protocol
11 GIGO is a simple principle followed by Computers. GIGO stands for?
A Garbage In Garbage Out
B Great Instructions Great Output
C Good Input Good Output
D Great Instructions Go Out

Answer: Garbage In Garbage Out
12 Which of the following is not a hardware component?
A Mouse
B Printer
C Bootstrap Loader
D Joy Stick

Answer: Bootstrap Loader
13 How can we perform tasks on computer without using the Windows graphical interface?
A By using command prompt window
B By using Office 360
C By using control panel
D By connecting through internet

Answer: By using command prompt window
14 What is the shortcut key to right align text in MS Word?
A Ctrl+Shift+R
B Alt+Shift+R
C Alt+R
D Ctrl+R

Answer: Ctrl+R
15 What does JPEG stands for?
A Joint Practice Encoding Group
B JDK Practice Encoding Generation
C Java Platform Enabled Group
D Joint Photographic Expert Group

Answer: Joint Photographic Expert Group
16 ___________is a home video format and the first commercial optical disc storage medium, initially licensed, sold, and marketed as MCA DiscoVision in North America in 1978.
A Magnetic disc
B Laser Disc
C MICR
D OMR

Answer: Laser Disc
17 What is true about computer worms?
A They perform the functions of Trojans
B They are used for identity theft for remote login
C They are not harmful to the system
D They are similar to viruses in that they replicate functional copies of themselves

Answer: They are similar to viruses in that they replicate functional copies of themselves.
18 In MS PowerPoint a slide that consists of more than one level of bulleted text is called a ____ bulleted list slide.
A Extra-level
B Many-level
C Multi-level
D Super-level

Answer: Multi-level
19 In MS-Word 'Alt + Shift + D' is the short cut key combination for?
A Inserts the day
B Inserts the time
C Automatically inserts the date
D All of the above

Answer: Automatically inserts the date
20 What does WMV stands for?
A Windows Movie Video
B Windows Media Video
C Windows Magic Video
D Windows Media Version

Answer: Windows Media Video

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test