Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 INSERT, UPDATE and DELETE statements belong to?
A DCL Language
B DDL Language
C DQL Language
D DML Language

Answer: DML Language
2 Format command is used to
A Save a disk
B Prepare a blank disk
C Create a new blank disk from a used one
D Both (b) and (c)

Answer: Create a new blank disk from a used one
3 Binary Number system is also called _______.
A Base-2 number system
B Base-1 number system
C Base-3 number system
D Base-8 number system

Answer: Base-2 number system
4 The primary purpose of an operating system is ________.
A To make the most efficient use of the computer hardware
B To allow people to use the computer
C To keep systems programmers employed
D To make computers easier to use

Answer: To make the most efficient use of the computer hardware
5 Which of among the following statement is not true about virtual keyboard?
A It is a software component that allows a user to enter characters
B It is a typewriter-style device which uses an arrangement of buttons or keys to act as a mechanical lever or electronic switch
C It may be used in some cases to reduce the risk of keystroke logging
D It might provide an alternative input mechanism for users with disabilities who cannot use a conventional keyboard

Answer: It is a typewriter-style device which uses an arrangement of buttons or keys to act as a mechanical lever or electronic switch.
6 The ______________ was an intelligent user interface for Microsoft Office that assisted users by way of an interactive animated character, which interfaced with the Office help content.
A Office Assistant
B Help Menu
C Tool Bar
D Home Tab

Answer: Office Assistant
7 What does MODEM stands for?
A Modulator-Demodulator
B Main of Domain End Machine
C Multiplexing Other Device Encoding Message
D Multiplexing On Demultiplexed Embedded Machine

Answer: Modulator-Demodulator
8 In MS Word Ctrl+[ is the key combination for?
A To reduce the font size of selected text
B To highlight the selected text
C To change the font of selected text
D To select the text

Answer: To reduce the font size of selected text
9 Which of the following statement is not true about microcomputers?
A It is a small, relatively inexpensive computer with a microprocessor as its central processing unit
B The improvements in cost and usability resulted in an explosion in their popularity
C It has high-level computational capacity compared to a general-purpose computer
D The predecessors to these computers, mainframes and minicomputers

Answer: It has high-level computational capacity compared to a general-purpose computer
10 Cache memory is–
A Smaller but slower than main memory
B Bigger and slower than main storage
C Bigger and faster than main memory
D Smaller and faster than main storage

Answer: Smaller and faster than main storage
11 Which of the following statement is true about Password?
A It is a code by which a user gains access to a computer system
B It is an entrance without paying something
C It is a pass for viewing movie
D All of the above

Answer: It is a code by which a user gains access to a computer system
12 What are pop-ups referred for on the World Wide Web?
A Online Advertising
B Browsers
C Search Engines
D Mark-up Languages

Answer: Online Advertising
13 By which of the following action you cannot close a Word document?
A Choosing File menu then Exit submenu
B Press Alt+F4
C Click X button on title bar
D From File menu choose Close submenu

Answer: From File menu choose Close submenu
14 Which topology is similar to star topologies, in a way that it has a variety of single nodes connected to a central node?
A Rhombus topology
B Tree topology
C Bus topology
D Ring topology

Answer: Tree topology
15 What type of program lets you produce professional-looking documents containing both text and graphics?
A A page composer
B A thesaurus
C A speller checker
D A desktop publisher

Answer: A desktop publisher
16 In MS Word what happens if you press Ctrl + Shift + F8?
A It activates extended selection
B It activates the rectangular selection
C It selects the paragraph on which the insertion line is
D None of above

Answer: It activates the rectangular selection
17 Which among the following languages is most popular for scientific work?
A PASCAL
B FORTRAN
C COBOL
D PROLOG

Answer: FORTRAN
18 The overall design, construction, organization and interconnecting of the various components of a computer system is referred as _________.
A Computer Architecture
B Computer Flowchart
C Computer Algorithm
D All of the above

Answer: Computer Architecture
19 _______ Devices accept the spoken word through a microphone and convert it into binary code that can be understood by the computer.
A Speech recognition
B Handwriting recognition
C Peripheral
D All of the above

Answer: Speech recognition
20 What is the technique to implement virtual memory where memory is divided into units of fixed size memory is called?
A Paging
B De-fragments
C Segmentation
D All of the above

Answer: Paging

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test