Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Press the ___ button to have the window fill the entire screen
A Close
B Maximize
C Minimize
D All of the above

Answer: Maximize
2 A packet switching network that was sponsored by the Commission of the EEC and became operational in 1979 is
A LAN
B Broadband network
C Star network
D Euronet

Answer: Euronet
3 A Winchester disk is a
A Disk Stack
B Removable disk
C Flexible disk
D All of the above

Answer: Disk Stack
4 Which of the following is not a factor affecting the processing capability or performance of a PC system?
A The clock sped of the microprocessor
B The revolutions per minute of the printer disk
C The primary storage capacity of the processor
D The built-in instruction set available to the microprocessor

Answer: The revolutions per minute of the printer disk
5 Condensing output data to exhibit specific information is
A Calculating
B Recording
C Merging
D Summarising

Answer: Summarising
6 Which of the following is used for manufacturing chips?
A Control bus
B Control unit
C Parity unit
D Semiconductor

Answer: Semiconductor
7 The computer industry uses prefixes of Greek origin to measure large amounts of data. Which term describes 1024 bytes.
A Kilobyte
B Megabyte
C Gigabyte
D Terabyte

Answer: Kilobyte
8 One nibble is equal to
A 4 bits
B 8 bits
C 6 bits
D 16 bits

Answer: 4 bits
9 Which among the following is responsible for allocating IP addresses and managing the domain name system.?
A Domain name warehousing
B Internet Corporation For Assigned Names and Numbers
C Internet Assigned Numbers Authority
D None of these

Answer: Internet Corporation For Assigned Names and Numbers
10 What is used in most programs that is a part of a program and guides the user through certain steps?
A Software
B Wizard
C Wiki
D None of these

Answer: Wizard
11 A generic name for Intel processors released after the original 8086 processor is ______ ?
A Pentium
B X86
C Pentium 286
D None of these

Answer: X86
12 Structured Query Language (SQL) is used in the following ?
A Create Databases
B Create & Modify Databases
C Create, Modify & Query Databases
D None of these

Answer: Create, Modify & Query Databases
13 NetBIOS was introduced in 1983 by which company as an improvement to the standard BIOS used by Windows-based computers?
A Dell
B IBM
C Compaq
D None of these

Answer: IBM
14 The performance of a hard drive or other storage device, meaning how long it takes to locate a file is called?
A Response time
B Access Time
C Quick time
D Processing time

Answer: Access Time
15 Structured query language (SQL) is used in the following?
A Create database
B Create & Modify Databases
C Create, Modify & Query Databases
D Modify Database

Answer: Create, Modify & Query Databases
16 First microprocessor was used in which of the following?
A Computer
B Calculator
C Telephones
D Printers

Answer: Calculator
17 In computer file systems which among the following is top or first in hierarchy?
A Root directory
B Parent directory
C Home directory
D Working directory

Answer: Root directory
18 To avoid the wastage of memory, the instruction length should be
A Multiple of character size only
B Of word size only
C Of file size only
D Of word size which is multiple of character size

Answer: Of word size which is multiple of character size
19 The parity bit is added for the purpose of
A Coding
B Error detection
C Controlling
D Indexing

Answer: Error detection
20 A DSLAM is a device used by Internet Service Providers (ISPs) to route incoming DSL connections to the Internet. What is its correct full form?
A Digital Subscriber Line Access Multiplexer
B Digital Subscriber Line Access Multiplier
C Digital Service Line Access Multiplexer
D Dual Subscriber Line Access Multiplexer

Answer: Digital Subscriber Line Access Multiplexer

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test