Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Which of the following will translate images of text, drawings, and photos into digital form?
A Digitizer
B Modem
C Scanner
D Keyboard

Answer: Scanner
2 The computer is made of which of the following hardware equipments?
A Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Software and Network
B Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Programme and Network
C Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Printer and Modem
D Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Applications and Network

Answer: Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Printer and Modem
3 If a new device is attached to a computer, such as a printer or scanner, its ______ must be installed before the device can be used.
A Buffer
B Driver
C Pager
D Server

Answer: Driver
4 Who is the chief of Microsoft?
A Charles Babbage
B Bill Gates
C Bill Clinton
D Bush

Answer: Bill Gates
5 Granting an outside organization access to internet web pages is often implemented using a(n)?
A Extranet
B Intranet
C Internet
D Hacker

Answer: Extranet
6 Which of the following features make UNIX Operating System popular?
A Multi tasking
B Multi-user
C Reliable
D All

Answer: All
7 A computer connected to a Local Area Network can
A Run faster
B Be accessed online
C Share information and/or share peripheral equipment
D Be used to send Email

Answer: Share information and/or share peripheral equipment
8 The ...... turns into different shapes depending upon the task being performed.
A Active tab
B Insertion point
C Mouse pointer
D None of these

Answer: Mouse pointer
9 Compatibility, with respect to computers,refers to
A The software doing the right job for theuser
B The software being versatile enough tohandle the job
C The software being able to run on thecomputer
D The software running only with other previouslyinstalled software

Answer: The software being able to run on thecomputer
10 The higher the resolution of a monitor, the
A Larger the pixels
B Less clear the screen is
C Further apart the pixels
D Closer together are the pixels

Answer: Closer together are the pixels
11 Which of the following products/softwares is not associated with Microsoft?
A Microsoft Silverlight
B Windows CE
C Surface Tablet
D All are associated with Microsoft

Answer: All are associated with Microsoft.
12 Which of the following statements is FALSE concerning file names?
A Files may share the same name or the same extension but not both
B Every file in the same folder must have a unique name
C File extension is another name for file type
D The file extension comes before the dot (.) followed by the file name

Answer: The file extension comes before the dot (.) followed by the file name
13 Which of the following would most likely NOT be a symptom of a virus?
A Existing program files and icons disappear
B The CD-ROM stops functioning
C The Web browser opens to an unusual home page
D Odd messages or images are displayed on the screen

Answer: The CD-ROM stops functioning
14 It uses pictures(called icons) and menus displayed on the screen to send commands to the computer system
A Command-based user interface
B GUI
C System utility
D API

Answer: GUI
15 This manual tells you how to use a software program
A Documentation
B Programming
C Technical
D User

Answer: Documentation
16 _________ is responsible for overall control and co-ordination of instruction execution.
A CPU
B ALU
C RAM
D Control UNIT

Answer: Control UNIT
17 What do the abbreviations VAB stand for?
A Voice activated broadcasting
B Visual audio board
C Voice answer back
D All of the above

Answer: Voice answer back
18 What are the individual dots which make up a picture on the monitor screen called?
A Coloured spots
B All of the above
C Pixies
D Pixels

Answer: Pixels
19 A laser printer does NOT use?
A A photoconductive drum
B A print head
C A laser beam
D All of the above

Answer: A photoconductive drum
20 Which of the following is true?
A Byte is a single digit in a binary number
B Bit represents a grouping of digital numbers
C Eight-digit binary number is called a byte
D Eight-digit binary number is called a bit

Answer: Eight-digit binary number is called a byte

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test