Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Who developed the concept ‘World Wide Web’
A Tim Berners-Lee
B Microsoft
C Arthur Clarke
D None of the above

Answer: Tim Berners-Lee
2 ‘IC’ in computers stands for
A ntegrated Charge
B Integrated Current
C Integrated Circuits
D Internal Circuits

Answer: Integrated Circuits
3 Which tracking program records every keystroke you make on the computer?
A ITrack/ULead
B EFollow
C Key logger
D Stalking software

Answer: Key logger
4 Which of the following is a software used for Remote Connection?
A TeamViewer
B Picasa
C Prisma
D Safari

Answer: TeamViewer
5 Which of the following is true about relational database?
A It is a collection where data can be arranged in only rows
B It is a collection where data can be arranged in only columns
C It is a collection of data arranged in rows and columns
D All of the above

Answer: It is a collection of data arranged in rows and columns
6 Which of the following is required to communicate between two computers?
A Communications software
B Communications hardware
C Protocol
D All of the above

Answer: All of the above
7 IP addresses are converted to ______________
A A binary string
B Alphanumeric string
C A hierarchy of domain names
D A decimal string

Answer: A hierarchy of domain names
8 Which of the following must be contained in a URL?
A A protocol identifier
B The letters, www
C The unique registered domain name
D A protocol identifier, www and the unique registered domain name

Answer: A protocol identifier, www and the unique registered domain name
9 What does BASIC stands for?
A Beginner’s All-purpose Simple Instruction Code
B Beginner’s All-purpose Symbolic Intention Code
C Beginner’s All-purpose symbolic Instruction code
D Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Cell

Answer: Beginner’s All-purpose symbolic Instruction code
10 In DHCP, C stands for?
A Centralised
B Centered
C Cut
D Configuration

Answer: Configuration
11 The word “Computer” comes from the word “compute”, which means ______
A To assume
B To input
C To combine
D To calculate

Answer: To calculate
12 In Microsoft PowerPoint, two kinds of sound effects files that can be added to the presentation are
A .Wav files and .mid files
B .Wav files and .gif files
C .Wav files and .jpg files
D .Jpg files and .gif files

Answer: .Wav files and .mid files
13 Antikythera mechanism was mainly used to perform which computation?
A Astronomical calculation
B Logarithm
C Trigonometry
D Time calculation

Answer: Astronomical calculation
14 Android is a mobile operating system designed primarily for touchscreen mobile devices such as smartphones and tablets. Which among the following was the first Android Operating System?
A Cupcake
B Alpha
C Gingerbread
D Doughnut

Answer: Alpha
15 Microsoft PowerPoint is a slide show presentation program for use on both Microsoft and Apple Macintosh operating systems. In MS PowerPoint Broadcast is a feature available in which tab?
A File
B View
C Slide Show
D Transitions

Answer: Slide Show
16 What is an ad hoc query?
A Pre-planned question
B Pre-scheduled question
C Spur-of-the-moment question
D Question that will not return any results

Answer: Spur-of-the-moment question
17 UDP and TCP are categorised under the _________ layer of the OSI model
A Physical
B Data link
C Application
D Transport

Answer: Transport
18 The dual-port version of DRAM formerly used in graphics adaptors is
A FPM DRAM
B EDORAM
C VRAM
D DDRSDRAM

Answer: VRAM
19 Which of the following is a term related with monitor?
A DVD
B Cartridge
C Hard-disk
D TFT

Answer: TFT
20 Which of the following supports 32-bit processor?
A Windows 2000
B Windows 7
C Windows 8.1
D All of the above

Answer: All of the above

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test