Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU) ?
A Arithmetic logic unit, Mouse
B Arithmetic logic unit, Control unit
C Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
D Control Unit, Monitor

Answer: Arithmetic logic unit, Control unit
2 Which among following first generation of computers had ?
A Vaccum Tubes and Magnetic Drum
B Integrated Circuits
C Magnetic Tape and Transistors
D All of above

Answer: Vaccum Tubes and Magnetic Drum
3 Who was the Founder of Bluetooth ?
A Ericson
B Martin Cooper
C Steve Jobs
D Apple

Answer: Ericson
4 Who was the father of Internet ?
A Chares Babbage
B Vint Cerf
C Denis Riche
D Martin Cooper

Answer: Vint Cerf
5 Verification is process of ?
A Access
B Login
C Logout
D Authentication

Answer: Authentication
6 MPG is an file extension of which type of files ?
A Audio
B Image
C Video
D Flash

Answer: Video
7 In banking, railways etc which computers are used ?
A Mini Computers
B Micro Computers
C Main Frames
D Super Computers

Answer: Main Frames
8 Who invented keyboard ?
A James Gosling
B Steve Jobs
C Martin cooper
D Christoper Latham Sholes

Answer: Christoper Latham Sholes
9 Which among following is responsible for finding and loading operating system into RAM ?
A Bootstrap Loader
B CMOS
C BIOS
D DMOS

Answer: Bootstrap Loader
10 Which operating system is developed by Apple ?
A Linux
B Window
C Mac OS
D DOS

Answer: Mac OS
11 Who is known as father of Artificial Intelligence ?
A John McCarthy
B Vint Cerf
C Dennis Ritchie
D James Gosling

Answer: John McCarthy
12 Charles Babbage designed the first mechanical computer named
A Analytical Engine
B Processor
C Comp Engine
D Abacus

Answer: Analytical Engine
13 How many important type of memory are present in a computer?
A One
B Two
C Three
D Four

Answer: Two
14 An email account includes a storage area, often called ________
A Mailbox
B Hyperlink
C IP address
D None of these

Answer: Mailbox
15 __________ computers represent data as variable points along a continuous spectrum of values.
A Analog
B Digital
C Precise
D Mainframe

Answer: Analog
16 Which of the following is used by the tablet PC to write on the screen.
A Finger
B Mouse
C Digitalizer
D Stylus

Answer: Stylus
17 _________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A An instruction
B Memory
C A processor
D Software

Answer: Software
18 The blank white area near the edges of every page in a word document is known as a ________.
A Cut mark
B Margin
C New area
D Indent

Answer: Margin
19 In which group can you find or replace text and select text or objects in a document?
A Proofing
B Paragraph
C Editing
D Font

Answer: Editing
20 What happens when you boot up a PC?
A Portions of the operating system are copied from disk into memory
B Portions of the operating system are copied from memory onto disk
C Portions of the Operating system are complied
D Portions of the operating system are emulated

Answer: Portions of the operating system are copied from disk into memory

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test