Advertisements

Environmental Studies Questions and Answers for Competitive Exams | Environmental Studies Quiz Set 11

Questions
1 If D = Detector Dimension, F = Focal Length, H = Flying Height, then Ground Resolution Element (GRE) is equal to
1 (D/F) H
2 D/F
3 H/F
4 D/H

Answer: (D/F) H
2 Darkest level of the associated color (RGB) would have brightness value equal to
1 0
2 256
3 255
4 2047

Answer: 0
3 Scale lengths associated with synoptic scale phenomenon in atmosphere are typically in the range
1 10 – 100 km
2 200 – 40,000 km
3 10,000 – 100,000 km
4 1 – 10 km

Answer: 200 – 40,000 km
4 Assume that the atmosphere is isothermal at 25 C and the estimated maximum daily surface temperature is 35 C, the mixing height is (take adiabatic lapse rate to be 1 C per 100 m)
1 3.5 km
2 2.5 km
3 1.5 km
4 1 km

Answer: 1 km
5 The wavelengths of UV-A radiations are in the range
1 200 – 240 nm
2 240 – 280 nm
3 280 – 320 nm
4 320 – 400 nm

Answer: 320 – 400 nm
6 Two sounds of 80 dB and 85 dB superimpose at a location. What is the resultant sound at that location ?
1 ~ 82 dB
2 ~ 87 dB
3 ~ 91 dB
4 ~ 165 dB

Answer: ~ 82 dB
7 The coefficient of performance of a wind turbine for maximum power output is
1 13/18
2 5/8
3 16/27
4 11/17

Answer: 16/27
8 Which of the following does not have a direct role in climate change ?
1 Sulphate and nitrate aerosols
2 Black carbon aerosols
3 Surface ozone
4 Nitric oxide

Answer: Nitric oxide
9 Which method is used to separate molecules on the basis of their sizes ?
1 Ion exchange chromatography
2 Molecular exclusion chromatography
3 Adsorption chromatography
4 Thin layer chromatography

Answer: Molecular exclusion chromatography
10 Which type of support media is used in different types of electrophoresis?
1 Agarose gel
2 Polyacrylamide gel
3 Sodium dedecyl sulphate polyacrylamide gel
4 All the above

Answer: All the above
11 Which of the following categories of plants get benefitted more due to elevation of CO2 level ?
1 C3 plants
2 C4 plants
3 CAM plants
4 All of the above

Answer: C3 plants
12 Aquifers that extend continuously from the land surface through material of high permeability are
1 Aquitards
2 Auicludes
3 Confined aquifers
4 Unconfined aquifers

Answer: Unconfined aquifers
13 Which one of the following is used to determine ambient concentration of suspended particulate matter ?
1 Cascade impactor
2 Kjeldahl’s Flask
3 Sacchi Disk
4 Folin-Wu method

Answer: Cascade impactor
14 Which of the following laws states that the solubility of a gas in a liquid is proportional to the partial pressure of that gas in contact with liquid ?
1 Hick’s law
2 Henry’s law
3 Hardy-Weinburglaw of equilibrium
4 2nd Law of Newton

Answer: Henry’s law
15 Maximum CaO is found in
1 Bauxite
2 Limonite
3 Lime Stone
4 Siderite

Answer:Lime Stone

View All Environmental Studies Practice Test Sets

Today's Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL