Advertisements

Environmental Studies Questions and Answers for Competitive Exams | Environmental Studies Quiz Set 17

Questions
1 Permafrost represents
1 permanently frozen subsurface soil
2 frozen leaves of Oak trees
3 frozen needles of pine trees
4 temporarily frozen subsurface soil

Answer: permanently frozen subsurface soil
2 Which of the following material has the highest hydraulic conductivity ?
1 Clay
2 Sandstone
3 Limestone
4 Quartzite

Answer: Sandstone
3 Which of the following energy sources is not renewable on human time scale ?
1 Solar
2 Hydrothermal
3 Geothermal
4 Biomass

Answer: Geothermal
4 For a solar flat plate collector the following data is given : Useful heat gain = 28 watts/m2 per hour, solar radiation intensity = 350 watts/m2 per hour and the factor to convert beam radiation to that on the plane of the collector = 1.2. The collector efficiency is
1 ~ 6.6 %
2 ~ 4.8 %
3 ~ 12.2 %
4 ~ 15.2 %

Answer: ~ 6.6 %
5 Identify the correct sequence of the fuels in order of their increasing carbon intensity :
1 Natural gas < Oil < Bituminous coal < Nuclear
2 Oil < Coal < Natural gas < Nuclear
3 Nuclear < Coal < Natural gas < Oil
4 Nuclear < Natural gas < Oil < Bituminous coal

Answer: Nuclear < Natural gas < Oil < Bituminous coal
6 In nuclear thermal reactors, which of the following is not used as moderator ?
1 Normal water
2 Heavy water
3 Graphite
4 Liquid Helium

Answer: Liquid Helium
7 The minimum temperature gradient (°C/km) required for OTEC is about
1 20
2 10
3 40
4 60

Answer: 20
8 A solar pond has electricity generating capacity of 600 MWe. If the efficiency of solar energy to electric generation process was 2% and solar energy supply rate was 300 W/m2, what is the area of solar pond ?
1 100 km2
2 90 km2
3 60 km2
4 180 km2

Answer: 100 km2
9 Which of the following causes warming of atmosphere but cooling of the earth’s surface ?
1 Ozone
2 Black carbon aerosols
3 All Greenhouse gases
4 Sulphates and nitrates

Answer: Black carbon aerosols
10 Noise levels of 80 dB refers to a sound pressure level of
1 0.2 Pa
2 0.02 Pa
3 20 Pa
4 200 Pa

Answer: 0.2 Pa
11 Asphyxiation is caused by
1 HCN, COCl2
2 NOx
3 CHCl3
4 AsH3

Answer: HCN, COCl2
12 Sequence of a typical sewage treatment plant operation process will be
1 Aeration → Flocculation → Sedimentation → Recarbonation → Filtration → Disinfection
2 Aeration → Sedimentation → Flocculation → Filtration → Recarbonation → Disinfection
3 Flocculation → Aeration → Recarbonation → Sedimentation → Filtration → Disinfection
4 Sedimentation → Flocculation → Aeration → Filtration → Recarbonation → Disinfection

Answer: Aeration → Flocculation → Sedimentation → Recarbonation → Filtration → Disinfection
13 Which one of the following isotopes has maximum half-life period ?
1 Rn222
2 Pb210
3 Ti210
4 Bi210

Answer: Pb210
14 Which of the following organic compounds is not of biogenic origin ?
1 Isoprene
2 α-pinene
3 Myrcene
4 Acrolein

Answer: Acrolein
15 Which of the following is used as plant indicator for detection of presence of SO2 and HF in air ?
1 Lichen
2 Orchid
3 Apricot
4 Tobacco.

Answer: Lichen

View All Environmental Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL