Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set 1

Questions
1 The earliest evidence of hominid fossil in the sub-continent is found in the :
1 Siwalik hills
2 Narmada valley
3 Belan valley
4 Krishna valley

Answer: Narmada valley
2 Which of the following Mesolithic sites has provided an extensive evidence of huts ?
1 Adamgarh
2 Bagor
3 Chopni Mando
4 Loteshwar

Answer: Chopni Mando
3 Which of the following crop has no evidence of cultivation from any one of the Indus sites ?
1 Rice
2 Barley
3 Wheat
4 Sugarcane

Answer: Sugarcane
4 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : Different burial practices have been found at Harappan sites.

Reason (R) : The excavations at Lothal revealed a joint burial of male and female.

In this context of above statements which of the following is correct ?
1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
5 Which of the following Harappan sites has supplied strong evidence of the popularity of Mother Goddess ?

(a) Harappa

(b) Kalibangan

(c) Mohenjodaro

(d) Ropar

Select the correct answer from the code below :
1 (a) and (b)
2 (b) and (c)
3 (c) and (d)
4 (a) and(c)

Answer: (a) and (c)
6 The Rock painting scene of the chariot Waylaid by a group of men holding bows and arrows is found at :
1 Sanghao cave
2 Sanghao cave
3 Morhana pahar
4 Gudiyam cave

Answer:Morhana pahar
7 Which of the following is the smallest book of the Rigveda ?
1 Book I
2 Book II
3 Book IX
4 Book X

Answer: Book II
8 Which of the following texts contains the story of Sunahsepa in which his father Ajigarta had sold him to Harischandra ?
1 Satapatha Brahmana
2 Aitareya Brahmana
3 Chhandogya Upanishad
4 Svetasvatara Upanishad

Answer: Aitareya Brahmana
9 Which of the following upanishad describes sacrifices as boats as not strong enough ?
1 Brahadaranyaka upanishad_
2 Chhandogya upanishad
3 Mundaka upanishad
4 Taittiriya upanishad

Answer:Mundaka upanishad
10 Which of the following Dharmasutras admitted written document as an evidence in the administration of justice ?
1 Apastamba
2 Baudhayana
3 Gautama
4 Vasishtha

Answer: Vasishtha
11 The Chakravartin (universal monarch), who represents the Buddhist ideal of kingship, is first shown in an iconographic form at :
1 Amaravati
2 Gandhara
3 Jaggayyapeta
4 Sanchi

Answer: Jaggayyapeta
12 Where did Gautama Buddha spend his last Varshavasa ?
1 Rajagriha
2 Vaisali
3 Sravasti
4 Pava

Answer: Vaisali
13 Who among the following built a stupa on the embers from the funeral pyre of Gautama Buddha ?
1 Bulis
2 Koliyas
3 Moriyas
4 Bhaggas

Answer:Moriyas
14 Which of the following is not correct about the Ajivika sect ?
1 A corporate organization
2 Practice of severe asceticism
3 Not allowed to eat meat
4 Practice complete nudity

Answer: Not allowed to eat meat
15 Which of the following form the subject matter of the carvings on the Sanchi gateways ?

(a) Scenes from the Jatakas

(b) Scenes from the life of Gautama Buddha

(c) Events in the subsequent history of Buddhism

(d) Scenes relating to the Manushi Buddhas

1 (a) alone
2 (a) and (b)
3 (b) and
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b), (c) and (d)

View All Indian Culture Practice Test Sets