Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set12

Questions
1 Which one is not the twelve edicts of emperor Jahangir ?
1 Whatever on the routes there occur cases of theft and robbery, and the place is at some distance from inhabited sites, let the jÂgirdars of the area layout a serai and mosque and dig a well, so that people settle there; if the spot is near khalisa territory, let its officers do the same.
2 18 Rabi I, which is my birthday, for a period of days equal to the years of my life, no animals should be slaughtered; and a prohibition of animal slaughter was likewise made for two days in every week.
3 Prophet’s law (Shari’at-i Nabawi) which had withered like a red flower by the winter wind should be renewed.
4 A government collector or a jagirdÂr should not without permission inter-marry with the people of the pargana in which he might be.

Answer: Prophet’s law (Shari’at-i Nabawi) which had withered like a red flower by the winter wind should be renewed.
2 Printing in Tamil began under missionary auspices. Which was the first work printed in 1677 ?
1 Paramartha-Guru-Kathai
2 Vaman Kathai
3 Kiristhava Vedopadesam
4 Virama-Muni

Answer: Kiristhava Vedopadesam
3 Which one of the following is not the biography of the nobles ?
1 Zakhirat - ul Khawanin
2 Tazkirat-ul Umara
3 Mirat-i Ahmadi
4 Maasir-ul Umara

Answer: Mirat-i Ahmadi
4 Who among the following wrote a letter to a friend to let Balkrishan copy, from a book in the latter’s possession, the poem (qasida), Bahr-i Abrar : “If the friend would not trust him with the book, Balkrishan will sit in your mosque for one or two days and transcribe it there.” ?
1 Abdul Haq
2 Shaikh Jalal Hisari
3 Muhammad Ghaus Shattari
4 Shaikh Munawwar

Answer:Shaikh Jalal Hisari
5 Who said, “Before Asia is in a position to co-operate with the cultures of Europe, she must base her own structure on a synthesis of all the different cultures which she has.” ?
1 Keshub Chandra Sen
2 Swami Vivekanand
3 Rabindranath Tagore
4 Mrs. Annie Besant

Answer:Rabindranath Tagore
6 The writings of which of the following persons have not enriched Bengali Drama ?
1 Dinabandu Mitra
2 Girish Chandra Ghosh
3 Rasik Krishna Malik
4 Madusudhan Dutt

Answer:Rasik Krishna Malik
7 Select the incorrect pair from the following :
1 Punjab University - 1882
2 Allahabad University - 1887
3 Osmania University - 1897
4 Jamia Milia Islamia University - 1920

Answer: Osmania University - 1897
8 Who said, “There are higher powers that rule the destiny of things and it may be the will of providence that the cause I represent may prosper more by my suffering than by my remaining free”.
1 Lala Lajpat Rai
2 Lokmanya B.G. Tilak
3 Mahatma Gandhi
4 Bhagat Singh

Answer: Lokmanya B.G. Tilak
9 To which region of India, belong the forms of folk performances - Khel, Lavani, Gondhal and Tamasha ?
1 Bengal
2 Tamil Nadu
3 Andhra Pradesh
4 Maharashtra

Answer:Maharashtra
10 Where did Pandit V.D. Paluskar establish the first Gandharva Mahavidyalaya ?
1 Pune
2 Baroda
3 Karachi
4 Lahore

Answer:Lahore
11 Whose ‘Garden City’ concept inspired Edwin L. Lutyen while planning New Delhi’s architecture ?
1 Ebenezer Howard
2 William Emerson
3 Charles Mant
4 F.L. Wright

Answer:Ebenezer Howard
12 To which musical genre did the musical trinity - Tyagaraja, Muthuswami Dikshitar and Shyama Sastri - made remarkable contribution in terms of both style and composition ?
1 Western Music
2 Ghazal Sangit
3 Carnatik Music
4 Rabindra Sangeet

Answer: Carnatik Music
13 Who designed Allahabad University Building (1887) in Indo-Islamic style ?
1 Charles Wyatt
2 George Gilbert Scott
3 Swinton Jacob
4 Herbert Baker

Answer:Swinton Jacob
14 Who among the following did not influence Mahatma Gandhi during his formative years ?
1 Henry David Thoreau
2 John Ruskin
3 Leo Tolstoy
4 John Stuart Mill

Answer: John Stuart Mill
15 When were the bow and arrow added in the equipment of hunters for the first time ?
1 Lower Palaeolithic period
2 Neolithic period
3 Mesolithic period
4 Chalcolithic period

Answer:Mesolithic period

View All Indian Culture Practice Test Sets