Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set 13

Questions
1 The most common form of Harappan seals is
1 Cylindrical
2 Rectangular
3 Round
4 Square

Answer: Square
2 Which animal finds the largest number of mention in the Rigveda ?
1 Cow
2 Horse
3 Bull
4 Buffalo

Answer:Horse
3 Space is categorised in Jainism as :
1 Jiva
2 Ajiva
3 Samvara
4 Nirjara

Answer:Ajiva
4 Of the following, which was not a sect of Theravada Buddhism ?
1 Sarvastivada
2 Sammitiya
3 Gokulika
4 Mahishaska

Answer:Gokulika
5 In which inscription does Ashoka make a reference to the forest tribes ?
1 Sarnath pillar edict
2 Bhabru inscription
3 Rock-Edict - XIII
4 Roopnath minor edict

Answer: Rock-Edict - XIII
6 What did Greeks mean by Strategos ?
1 Governor
2 Priest
3 Village headman
4 Monk

Answer:Governor
7 Which of the following law-giver allows a woman to sell and mortgage her movable and immovable property ?
1 Manu
2 Āpastamba
3 Vishnu
4 Katyayana

Answer: Katyayana
8 Which of the following is not correct about the Sangam literature ?
1 It refers to many settlements such as Kaveripattanam.
2 It refers to the Yavana traders coming to South India with their own ships to take pepper.
3 It refers to some South Indian dynasties.
4 Sangam was the name of a ruling dynasty of South India.

Answer:Sangam was the name of a ruling dynasty of South India.
9 Which is not correct about the Sarnath school of art ?
1 The treatment of Buddha’s eyes adds to his serenity.
2 The rounder face gives him the extra grace.
3 The transparent drapery makes the Buddha’s figure impressive.
4 There is absence of mudras.

Answer: There is absence of mudras.
10 Which is not correctly taken from the description of Hiuen – Tsang ?
1 He praises the king of Jalandhar.
2 He compliments for the Hindu ruler of Ujjain for bravery and learning.
3 His appreciation for the non-Buddhists of Matipura.
4 He praises the Buddhist ruler of Vallabhi, who was the son-in-law of King Harsha of Kanauj.

Answer:He praises the Buddhist ruler of Vallabhi, who was the son-in-law of King Harsha of Kanauj.
11 Which is not correct about the interpretation of Sankara’s Vedant philosophy ?
1 The reality is advaita.
2 Upanishdic relation between brahm and atman is rejected.
3 The world is illusion.
4 Asceticism is advocated for the control of senses.

Answer: Upanishdic relation between brahm and atman is rejected.
12 Which work criticizes the foul practices of the Buddhists and the Kapalikas ?
1 Gaudavaho
2 Chandisataka
3 Mattavilasa Prahasan
4 Prithviraja Vijaya

Answer: Mattavilasa Prahasan
13 Which of the following was the prominent Art-centre of the Rashtrakutas ?
1 Ellora
2 Salsette
3 Elephanta
4 Badamiavism

Answer:Ellora
14 Which of the following is not the work of Kshemendra ?
1 Bodhisattvavadana
2 Brihatkatha manjari
3 Bala Ramayana
4 Ramayana manjari

Answer: Bala Ramayana
15 Which Chola King granted land to the Sailendra King of Sri Vijaya for the construction of a Buddhist monastery at Nagapattinam ?
1 Rajaraja I
2 Rajendra I
3 Rajendra II
4 Rajadhiraja

Answer:Rajaraja I

View All Indian Culture Practice Test Sets