Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set 14

Questions
1 The Batihagarh inscription mentions the construction of a gow math (cow temple) by the order of which Sultan ?
1 Alauddin Khalji
2 Muhammad bin Tughlaq
3 Firoz Tughlaq
4 Ibrahim Lodi

Answer: Muhammad bin Tughlaq
2 The Sharqi kingdom of Jaunpur was founded by a eunuch who was in the service of sultan Firoz Tughluq. Identify the eunuch from the following :
1 Malik Sarwar
2 Abu Bakr Shah
3 Muhammad Shah
4 Mir Hajib Sultani

Answer: Malik Sarwar
3 Identify the pair of the emperors in their period tobacco come into use in Northern India and it was banned within twenty years.
1 Humayun and Akbar
2 Akbar and Jahangir
3 Jahangir and Shah Jahan
4 Shah Jahan and Aurangzeb

Answer:Akbar and Jahangir
4 From the following, point out the incorrect pair :
1 Rajatarangini – Sanskrit
2 Humayunama – Turkish
3 Baburnama – Turkish
4 Chachnama – Arabic

Answer:Humayunama – Turkish
5 Who among the following pursued European fashions construction of their buildings ?
1 British
2 Dutch
3 French
4 Portuguese

Answer:British
6 Mughal nobles were honoured in many ways. Which one of the following did not fall into the category of royal honours bestowed upon the nobles ?
1 Khila’t
2 Sarpech
3 Sar-o-pa
4 Nisar

Answer:Nisar
7 “As regards myself, my liking for painting and my practice in judging it has arrived at such a point that when any work is brought before me, either of deceased artists or of those of the present day, without the names being told me, I say on the spur of the moment that it is the work of such and such a man.” In the above statement which of the following emperor is applanding his painting skills ?
1 Babur
2 Akbar
3 Jahangir
4 Shahjahan

Answer: Jahangir
8 Identify which one of the following does not belong to Serampore missionaries :
1 William Carey
2 Joshua Marshman
3 Charles Grant
4 William Ward

Answer:Charles Grant
9 Identify which one of the following statement is wrong :
1 Orientalists made an attempt to learn about Indian culture through a study of texts in Sanskrit and Persian languages and use that knowledge in matters of governance.
2 Utilitarians believed in appropriate social engineering and authoritarian reformism.
3 Evangelists argued about the necessity of government intervention to liberate Indian’s from their religions that were full of superstitions, idolatry and tyranny of the priests.
4 Free trade thinkers believed that a free Indian economy would ensure a free flow of trade from the shackles of tradition and without government intervention.

Answer:Free trade thinkers believed that a free Indian economy would ensure a free flow of trade from the shackles of tradition and without government intervention.
10 On whose suggestion Dayananda Saraswati started recording his ideas that formed the content of Satyartha Prakash ?
1 Swami Vijayananda
2 Devendranath Tagore
3 Raja Jai Kishan Das
4 Lala Hans Raj

Answer: Raja Jai Kishan Das
11 Which one of the following literary works was not authored by Bankim Chandra Chatterji ?
1 Meghnadbadh
2 Durgeshnandini
3 Kamalakanta
4 Anandmath

Answer:Meghnadbadh
12 Who said : “I want to be in my country not as outlander but as master in the same sense that an Englishman is a master in his own country and in the colonies.”
1 B.G. Tilak
2 B.C. Pal
3 M.K. Gandhi
4 Lala Lajpat Rai

Answer: B.G. Tilak
13 Who was the moving spirit behind the founding of Indian Social Conference in 1887 ?
1 Beheramji M. Malabari
2 Surendra Nath Banerjee
3 Mahadev Govind Ranade
4 Narayan Ganesh Chandavarkar

Answer: Mahadev Govind Ranade
14 Who amongst the following was not an eminent orientalist ?
1 Dr. Bhau Daji
2 Dr. R.G. Bhandarkar
3 Bal Gangadhar Tilak
4 Gopal Krishna Gokhale

Answer: Gopal Krishna Gokhale
15 Who wrote the song ‘Amar Sonar Bangla’ during the Swadeshi Movement, that later inspired liberation struggle of Bangladesh and was adopted as their national anthem ?
1 Kazi Nazrul Islam
2 Rajani Kant Sen
3 Syed Abu Mohammed
4 Rabindranath Tagore

Answer:Rabindranath Tagore

View All Indian Culture Practice Test Sets