Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set 15

Questions
1 A bone object, which is believed to be Mother Goddess, has been found from which of the following areas ?
1 Chambal Valley (Madhya Pradesh)
2 Belan Valley (Uttar Pradesh)
3 Godavari Valley (Maharashtra)
4 Krishna valley (Andhra Pradesh)

Answer: Belan Valley (Uttar Pradesh)
2 Antiquities identified as a necklace and earrings have been recovered from which of the following Mesolithic sites ?
1 Adamgarh
2 Bagor
3 Damdama
4 Mahadaha

Answer:Mahadaha
3 Which Harappan settlement was destroyed due to recurrent floods ?
1 Harappa
2 Mohenjodaro
3 Kalibangan
4 Kotdiji

Answer:Mohenjodaro
4 Which one of the following is a Brahmana of the Rigveda ?
1 Gopatha Brahmana
2 Kaushitaki Brahmana
3 Panchavimsa Brahmana
4 Satapatha Brahmana

Answer: Kaushitaki Brahmana
5 Women who remained lifelong students of theology were called :
1 Brahmavadini
2 Proshitapatika
3 Punarbhoo
4 Sadyodvaha

Answer:Brahmavadini
6 The legendary battle of Kurukshetra lasted how long ?
1 Seven days
2 Eighteen days
3 Six months
4 Twelve years

Answer:Eighteen days
7 Which section of the Mahabharata contains extensive material on Rajadharma ?
1 Bhismaparva
2 Dronaparva
3 Santiparva
4 Virataparva

Answer: Santiparva
8 In which regional language of India the Ramayana of Valmiki was translated for the first time ?
1 Assamese
2 Bangla
3 Kannada
4 Tamil

Answer:Tamil
9 Which of the following texts permits the coronation of a daughter in the absence of a male successor ?
1 Arthasastra
2 Nitisara
3 Jatilas
4 Yajnavalkyasmriti

Answer:Mahabharata
10 Who among the following religions – preachers permitted the use of iron or clay (Ayopatto, Mattikapatto) alms-bowl ?
1 Buddha
2 Mahavira
3 Makkhali Goshala
4 Parsvanatha

Answer:Buddha
11 Which of the following Buddhist texts provides a list of several ancient Indian scripts ?
1 Anguttara Nikaya
2 Dipavamsa
3 Mahavastu
4 Sutta Nipata

Answer:Mahavastu
12 Which of the following was the principal city of Asmaka Mahajanapada ?
1 Dantapura
2 Mahishmati
3 Potana
4 Sotthavatinagari

Answer: Potana
13 “The men who have written on India were a set of liars – Deimachus holds the first place in the list, Megasthenes comes next…” who hads made this observation ?
1 Arrian
2 Justin
3 Plutarch
4 Strabo

Answer:Strabo
14 A Yaksha image bearing the name of Manibhadra has been found from which of the following ?
1 Mathura
2 Patna
3 Sanchi
4 Sarnath

Answer: Mathura
15 Who among the following was the famous ancient Indian author of a book on veterinary science ?
1 Atreya
2 Chakrapanidatta
3 Jalhana
4 Salihotra

Answer:Salihotra

View All Indian Culture Practice Test Sets