Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set20

Questions
1 Mullah Muhammad Said was the tutor of
1 Jahan Ara
2 Raushan Ara
3 Zeb-un Nisa
4 Lal Kanwar

Answer: Zeb-un Nisa
2 In medieval India, Kos Minars were built to
1 facilitate pilgrims
2 measure distance of travelling
3 hang prisoners of war
4 hang the skulls of criminals as deterrent measures

Answer: measure distance of travelling
3 Who of the following was known as the “Zabardast-Maulvi” ?
1 Ram Mohan Roy
2 Debendranath Tagore
3 Keshabchandrasen
4 Sayed Ahmed Khan

Answer: Ram Mohan Roy
4 Which one of the following objectives of theosophical society is not correct ?
1 To form a universal brotherhood of man.
2 To promote the study of ancient religious, philosophies and sciences.
3 To investigate the laws of nature and develop the divine powers latent in man.
4 To proclaim superiority of Christian ethics over Eastern faiths.

Answer:To proclaim superiority of Christian ethics over Eastern faiths.
5 Which association was started at Nasik in 1900 by V.D. Savarkar with the objective of achieving political independence of India ?
1 Mitra Mela
2 Yuva Bharat
3 Navya Bharat
4 Youngmen Society

Answer:Mitra Mela
6 Which of the organisations had its first meeting in 1910 at Allahabad to promote women’s education ?
1 Stree Mandal
2 Bharatiya Mahila Sangh
3 Bharat Stree Mahamandal
4 Bharat Nari Samaj

Answer:Bharat Stree Mahamandal
7 Who wrote : “Political freedom is the life-breath of a nation; to attempt social reform, educational reform, industrial expansion, the moral improvement of the race without aiming first and foremost at political freedom, is the very height of ignorance.”
1 B.G. Tilak
2 Lala Lajpat Rai
3 Aurobindo Ghosh
4 Dr. B.R. Ambedkar

Answer: Aurobindo Ghosh
8 Who wrote cultural history through the novel Tillana Mohanambal under the pseudonym ‘Kalaimani’ ?
1 Abraham Pandithar
2 M.S. Ramaswami Ayyar
3 P. Sambamoorti
4 Kothamangalam Subbu

Answer:Kothamangalam Subbu
9 Which architect designed the entire township and the new capital complex of Chandigarh ?
1 F.L. Wright
2 Le Corbusier
3 Patrick Geddes
4 Nig Claude Batley anthas

Answer:Le Corbusier
10 At which palaeolithic site the evidence of animal foot-prints along with Acheulian tools has been found ?
1 Attirampakkam
2 Bhimbetaka
3 Didwana
4 Hunsgi

Answer:Attirampakkam
11 Identify the site in Kashmir valley characterised by habitational deposits belonging to Neolithic, Megalithic and historical periods, where a pre-ceramic Neolithic level dates back to the 3rd millennium B.C.
1 Burzahom
2 Mehrgarh
3 Gufkral
4 Pirak

Answer:Gufkral
12 Which among the following sites has yielded the earliest specimen of silk ?
1 Ahar
2 Navadatoli
3 Nevasa
4 Prakash

Answer: Nevasa
13 A unique feature of Harappan civilization unknown to contemporary civilizations was :
1 Carnelian beads
2 Cotton cloth
3 Palatial houses
4 Seals and sealings

Answer:Cotton cloth
14 The evidence of coffin-burial has been found at which of the following Harappan sites ?
1 Harappa
2 Kalibangan
3 Kot-Diji
4 Lothal

Answer: Harappa
15 Who among the following ladies is also known as a Rigvedic Seer ?
1 Apala Atreyi
2 Lopamudra
3 Maitreyi
4 Savitri

Answer:Apala Atreyi

View All Indian Culture Practice Test Sets