Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set24

Questions
1 Which one of the following statements is not true about Taxila as an educational centre ?
1 Three Vedas and eighteen Shilpas (practical disciplines) were taught
2 Only those who could afford fees were given admission
3 The university made arrangements for the food and medical facilities of the students
4 Some students lived in hostels of the university and some outside the university

Answer: Only those who could afford fees were given admission
2 Which of the following was not Ashvaghosha’s work ?
1 Buddhacharita
2 Buddhavansh
3 Saundarananda
4 Sariputraprakarana

Answer:Buddhavansh
3 Who among the following was not among the first four disciples of Lakulisha ?
1 Kushika
2 Kaundinya
3 Mitra
4 Kaurushya

Answer:Kaundinya
4 Which one of the following was not a coin ?
1 Purana
2 Suvarna
3 Karshapana
4 Prasthaka

Answer:Purana
5 In which of the following Pallava monuments the portrait sculptures of a pallava king with his two queens are depicted ?
1 Adivaraha mandap (cave)
2 Draupadi ratha
3 Shore temple
4 Kailashnath temple

Answer: Adivaraha mandap (cave)
6 Aharya abhinaya in Natyashastra refers to which of the following ?
1 Art of enacting the eating scenes
2 Related to dress and ornaments
3 Enactment of love scenes
4 Related to music and dancing

Answer:Related to dress and ornaments
7 Which one of the following texts describes water machines (vari yantra) to bring down and raise water ?
1 Amarakosha
2 Vaijayanti
3 Arthashastra
4 Samarangana Sutradhara

Answer: Samarangana Sutradhara
8 Who among the following rulers got constructed two Viharas in Nalanda as is known from the copper plate of Pala king Devapala ?
1 King of Java
2 King of Burma
3 King of Bali
4 King of Kambuj

Answer: King of Java
9 Who among the following has no relation with the continuation of Rajatarangini of Kalhana ?
1 Jonaraja
2 Shrivara
3 Ruyyak
4 Prajnya Bhatta

Answer:Ruyyak
10 Which of the following statements is true about Bodhisattva in the Mahayana ?
1 Buddha in his previous lives
2 A person who is capable of entering Nirvana but does not do so until he guides other people for Nirvana
3 An avatara who punishes the wicked and rewards the good
4 The ultimate spiritual principle or Dharma kaya

Answer: A person who is capable of entering Nirvana but does not do so until he guides other people for Nirvana
11 Which one of the following texts describes the various apparatus for the manufacture of perfumes ?
1 Brihat Samhita
2 Agni Purana
3 Gandha Sara
4 Vishnu Dharmottara Purana

Answer: Gandha Sara
12 Which of the following have depicted female Bodhisattvas also in their paintings ?
1 Sarvastivada
2 Mahayana
3 Tantrayana
4 None of the above

Answer: Tantrayana
13 Which one of the following is not a treatise on music ?
1 Brihaddeshi
2 Naradiya Shiksha
3 Dattilam
4 Saraswati Kanthabharana

Answer:Saraswati Kanthabharana
14 Which one of the following is the correct classification of four types of instruments mentioned in the Natya Shastra ?
1 Tantra, avanaddha, ghana and sushir
2 Tantrasara, mridanga, ghana and sushir
3 Flute, avanaddha, ghana and sushir
4 Vina, avanaddha, ghana and sushir

Answer: Tantra, avanaddha, ghana and sushir
15 Which one of the following sites has shown the discovery of the earliest specimen of true glass in India ?
1 Taxila
2 Ahichchatra
3 Arikmedu
4 Brahmagiri

Answer:Taxila

View All Indian Culture Practice Test Sets