Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set27

Questions
1 Which of the following ancient texts provides examples of Polygamy, Polyandry and Levirate ?
1 Aitareya Brahmana
2 Divyavadana
3 Mahabharata
4 Ramayana

Answer: AjatMahabharataasatru
2 Which of the ancient ports was situated on the mouth of the river Tamraparni ?
1 Korkai
2 Puhar
3 Saliyur
4 Tondi

Answer:Korkai
3 Who wrote Maduraikkanji ?
1 Avur Mulangilar
2 Kalladanar
3 Mangudi Marudan
4 Nakkirar

Answer:Mangudi Marudan
4 Which of the following rock-cut Chaitya halls of Western India is considered as the earliest ?
1 Ajanta
2 Bhaja
3 Karle
4 Kondane

Answer:Bhaja
5 Where did Upasika Bodhisiri construct a Chaityagriha enshrining a Stupa for the exclusive use of the Theravadin acharyas of Sri Lanka ?
1 Bodhagaya
2 Sarnath
3 Sanchi
4 Nagarjunakonda

Answer:Nagarjunakonda
6 An inscription from Sarnath is dated in the year 154 of Kumaragupta. Which among the following is its corresponding year ?
1 A.D. 211
2 A.D. 232
3 A.D. 394
4 A.D. 473

Answer:A.D. 473
7 Which one of the following does not figure in the Puranic list of the Kulaparvatas ?
1 Himalaya
2 Vindhya
3 Pariyatra
4 Mahendra

Answer: Himalaya
8 Which one of the following pairs is not correctly matched ?
1 Ballalasena - Danasagara
2 Bhoja - Samarangana Sutradhara
3 Harsha - Saundarananda
4 Somesvara III - Manasollasa

Answer:Harsha - Saundarananda
9 “To die after ones beloved is most fruitless, it is a custom followed by the foolish”. Such a vehement opposition was offered to the custom of anumarana by :
1 Manu
2 Kalidasa
3 Banabhatta
4 Devanabhatta

Answer:Banabhatta
10 Who among the following was the sculptor of the Colossal Parinirvana image of Kusinagar ?
1 Dinna
2 Haribala
3 Jayagupta
4 Suvira

Answer:Dinna
11 The earliest Jain bronzes were discovered from :
1 Chausa
2 Mathura
3 Nalanda
4 Sravana Belgola

Answer:Chausa
12 The Kalki incarnation of Vishnu is represented in art as :
1 killing Narakasura
2 hurling Sudarsana Chakra
3 preaching seers
4 riding a horse

Answer: riding a horse
13 Who among the following writers called himself ‘Kalikala - Valmiki’ ?
1 Kalidasa
2 Bhavabhuti
3 Rajasekhara
4 Sandhyakara Nandin

Answer: Sandhyakara Nandin
14 Which one of the following plays is partly preserved in a stone inscription at Ajmer ?
1 Karpuramanjari
2 Lalita Vigraharaja Nataka
3 Mattavilasa Prahasana
4 Ratnavali

Answer: Lalita Vigraharaja Nataka
15 A reference to parents consulting an astrologer for the marriage of their daughters occurs for the first time in :
1 Buddhacharita of Asvaghosha
2 Malavikagnimitra of Kalidasa
3 Pratima nataka of Bhasa
4 Dasakumaracharita of Dandin

Answer: Dasakumaracharita of Dandin

View All Indian Culture Practice Test Sets