Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set28

Questions
1 The Huna princess Avalladevi was a queen of :
1 Dharmapala
2 Gangeyadeva
3 Karna
4 Prithviraja Chauhan

Answer: Karna
2 Who among the following Rashtrakuta rulers built the city of Manyakheta and established his capital there ?
1 Krishna I
2 Dhruva
3 Govinda III
4 Amoghavarsha

Answer:Amoghavarsha
3 Which of the following temples of Odisha was built by Koladevi, the mother of the Somavamsi king Udyotakesari ?
1 Ananta Vasudeva temple
2 Brahmesvara temple
3 Muktesvara temple
4 Rajarani temple

Answer: Muktesvara temple
4 Which of the following Orissan temples is an example of Khakhara type ?
1 Lingaraja temple
2 Parasuramesvara temple
3 Jagannatha temple
4 Vaital Deul temple

Answer:Vaital Deul temple
5 In the art of which of the following temples, a large number of Karanas (dance poses) mentioned in the Natyasastra of Bharata have been represented ?
1 Shore temple of Mamallapuram
2 Kailasanatha temple of Kanchi
3 Kailasa temple of Ellora
4 Brihadisvara temple of Thanjavur

Answer:Brihadisvara temple of Thanjavur
6 Who among the following systems did not believe in rebirth ?
1 Buddhism
2 Charvaka
3 Jainism
4 Vedanta

Answer:Charvaka
7 Who among the following boldly stood by the Vedic religion and opposed the theory of Sunyavada ?
1 Gaudapada
2 Kumarila
3 Ramanuja
4 Yamunacharya

Answer: Kumarila
8 Who among the following Rashtrakuta kings is known to have performed Tulapurushadana ?
1 Dantidurga
2 Dhruva
3 Govinda III
4 Amoghavarsha

Answer:Dantidurga
9 Who among the following Chaulukya rulers is said to have forbidden animal sacrifice in Gujarat ?
1 Bhima
2 Siddharaja
3 Kumarapala
4 Ajayapala

Answer:Kumarapala
10 The Sailendra ruler who completed the Chudamani Vihar started earlier by his father at Nagipatam was :
1 Balaputradeva
2 Maravijayottunga Varman
3 Samaragravira
4 Trailokyaraja

Answer:Maravijayottunga Varman
11 Angkor Vat, the grandest monument in Cambodia was originally dedicated to :
1 Buddha
2 Tara
3 Siva
4 Vishnu

Answer:Uncultivable
12 The Kuchian monk, who is considered the first to interpret Mahayana Buddhism in China, was :
1 Jinagupta
2 Kumarajiva
3 Paramartha
4 Sanghabhuti

Answer: Kumarajiva
13 Which one of the following statements is not correct about mahzar issued by Akbar in 1579 ?
1 Shaikh Mubarak drafted the mahzar.
2 It declared the rank of sultan - i - Adil (just-king) higher than mujtahid (interpreter of law).
3 The document was signed by leading Ulama Shaikh Abdun Nabi and Makhdum - ul - Mulk.
4 Hakim - ul - Mulk and Sadr - i -Jahan Mufti declared that their seals were obtained under duress.

Answer:Hakim - ul - Mulk and Sadr - i -Jahan Mufti declared that their seals were obtained under duress.
14 Under the patronage of the famous Sultan Zain-ul Abidin of Kashmir, Bhattavatara composed Zaina Vilas a history of Kashmir, on the model of :
1 Firdausi’s Shahnama
2 Shrivara’s Kathakautuka
3 Amir Khusrau’s Ijaz - i - Khusravi
4 Abdur Rahman’s Sandesharasaka

Answer: Firdausi’s Shahnama
15 Which of the following statement is not correct ?
1 Dakhni Urdu in its standardised literary form was first developed under the patronage of Bahmani rulers.
2 Gesu Daraz’s Miraj-ul Ashiqin is one of the earliest works written in Dakhni Urdu.
3 Mulla Daud composed Chandayan in Dakhni Urdu.
4 Till the 18th century Urdu was called by various names - Hindavi, Dakhni, Hindustani, Rekhta.

Answer:Mulla Daud composed Chandayan in Dakhni Urdu.

View All Indian Culture Practice Test Sets