Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set31

Questions
1 In Afghanistan, the Sarekoon Greek Armaic Bilingual Inscription of Ashoka is reported from :
1 Kabul
2 Herat
3 Kandahar
4 Badakhshan

Answer: Kandahar
2 Which of the following is the correct pair of Ashokan Edicts in which he advocates the desire to maintain toleration among the religious sects ?
1 Major Rock Edicts - V and VII
2 Major Rock Edicts - III and XII
3 Major Rock Edicts - VII and XII
4 Major Rock Edicts - VII and X

Answer:Major Rock Edicts - VII and XII
3 What is not true about Ashoka ?
1 He is addressed as the king of Magadha in the Bhabru Edict
2 He started the Dhamma for the moral upliftment of his subjects
3 He appointed the Dhammamahamattas alone for explaining it to his subjects
4 He has addressed the tribes living on the borders of the peninsular India

Answer:He appointed the Dhammamahamattas alone for explaining it to his subjects
4 Who adopted the pompous title of ‘Maharajadhiraja’ ?
1 The Greeks
2 The Shakas
3 The Parthians
4 The Kushanas

Answer:The Kushanas
5 Which of the following cave is associated with Ajivika sect ?
1 Bagha
2 Bhaja
3 Barabar
4 Kanheri

Answer:Barabar
6 How many caves have preaching-halls at Ajanta ?
1 Four
2 Six
3 Eight
4 Ten

Answer:Four
7 What is not true of the Ajanta paintings ?
1 They belong to different ages
2 Their themes are both religious and secular
3 The names of some painters are given
4 The Buddha is glorified

Answer: The names of some painters are given
8 An allusion to Krishna has been made in which inscription ?
1 Allahabad Pillar Inscription of Samudragupta
2 Bhitari Pillar Inscription of Skandagupta
3 Mandasor Inscription of Yashodharman
4 Eran stone Pillar Inscription of Bhanugupta

Answer:Bhitari Pillar Inscription of Skandagupta
9 The King who made obeisance to the goddess Vindhyavasini devi on the eve of setting out for the digvijaya, was :
1 Skandagupta
2 Yashodharman
3 Samudragupta
4 Yashovarman

Answer:Yashovarman
10 Which of the following is not a feature of the Gadhaiya coins ?
1 They were prevalent in Western India
2 Fire altars are depicted on them
3 Mother - goddess is depicted on them
4 Some bear Nagari letters

Answer:Mother - goddess is depicted on them
11 Sri Harsha enjoyed the patronage of :
1 Jaichandra
2 Prithviraj III
3 Govindachandra
4 None of the above

Answer:Jaichandra
12 Vijnaneshvar enjoyed the patronage of which dynasty ?
1 The Pallava
2 The Chola
3 The Rashtrakuta
4 The Chalukya

Answer: The Chalukya
13 Of the following, which was not a feature of the life of Early Medieval India ?
1 Increasing popularity of the doctrine of bhakti
2 Absorption of tribals in the brahmanical religion
3 The hey-day of Tantricism
4 The worship of mother goddess became unpopular

Answer:The worship of mother goddess became unpopular
14 Which one of the following is not the work of Amir Khusrau ?
1 Khazain ul Futuh
2 Miftah ul Futuh
3 Safinat ul Auliya
4 Tughlaqnama

Answer: Safinat ul Auliya
15 Razia Sultan was Killed in Kaithal, but her mausoleum is situated at :
1 Hansi
2 Panipat
3 Delhi
4 Agra

Answer:Delhi

View All Indian Culture Practice Test Sets