Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set33

Questions
1 ‘Religion is the personal affair of each individual. It must not be mixed up with politics or national affairs.’ Who made the above observation ?
1 Gopal Krishna Gokhale
2 Jawaharlal Nehru
3 Mahatma Gandhi
4 Bal Gangadhar Tilak

Answer: Mahatma Gandhi
2 The first rock paintings in India were discovered at :
1 Bhimbetka
2 Sohagighat
3 Jaora
4 Hoshangabad

Answer:Sohagighat
3 In which of the following Harappan sites terracotta horse figurine have been reported ?
1 Surkotada
2 Mohenjo-daro
3 Kalibangan
4 Banawali

Answer: Mohenjo-daro
4 In which of the following places Boghazkoy&& inscription was found ?
1 Iran
2 Turky
3 Bactria
4 Afganistan

Answer:Turky
5 The king of ancient Kashi reputed for his learning during the upanisadic period was :
1 Ajatasatru
2 Brahmadatta
3 Pratardana
4 Pravahana Jaivali

Answer:Ajatasatru
6 In which of the following Parvas of Mahabharata Sankhya, Yoga, Pancaratra, Veda and Pashupata are mentioned as different types of knowledge systems ?
1 Anushasan Parva
2 Bhishma Parva
3 Shanti Parva
4 Adi Parva

Answer:Shanti Parva
7 In which of the following Puranas does the context of Radha occur ?
1 Vishnu Purana
2 Bhagavata Purana
3 Brahma Vaivarta Purana
4 In all the above Puranas

Answer: Brahma Vaivarta Purana
8 Which one of the following was a Buddhist bhikshuni-vihara (monastery) ?
1 Jivakarama of Rajagriha
2 Kakanadabota of Sanchi
3 Kukkutarama of Pataliputra
4 Rajak rama of Sravasti

Answer: Rajak rama of Sravasti
9 Which of the following is not a Jain text ?
1 Acaranga
2 Bhagavati sutra
3 Uvasagdasao
4 Kathavatthu

Answer:Kathavatthu
10 Jataka stories come under which of the following ?
1 Digha Nikaya
2 Samyut Nikaya
3 Khuddaka Nikaya
4 Anguttara Nikaya

Answer:Khuddaka Nikaya
11 Which of the following was not a tax ?
1 Dashaparadha
2 Uparikara
3 Shunya pratikara
4 Udranga

Answer:Shunya pratikara
12 The Bhagavadgita forms a part of which of the following parvas of Mahabharata ?
1 Adi Parva
2 Shanti Parva
3 Bhishma Parva
4 Anushasana Parva

Answer: Bhishma Parva
13 Which of the following dharma sutras gives property rights to an issueless wife along with sapindas (agnates) and sagotras (cognates) after the death of her husband ?
1 Gautam Dharmasutra
2 Bodhayana Dharmasutra
3 Apastamba Dharmasutra
4 Vashishta Dharmasutra

Answer:Gautam Dharmasutra
14 Which one of the following Indo-Greek ruler issued lead coins ?
1 Strato I
2 Strato II
3 Hermaios
4 Demetrious

Answer: Strato II
15 Which of the following places has the stone portrait of Ashoka along with his name ?
1 Sanchi
2 Sannati
3 Kanganhalli
4 Gujarra

Answer:Kanganhalli

View All Indian Culture Practice Test Sets