Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set36

Questions
1 Among the following Sikh Gurus, identify the Guru who erected lofty buildings at Amritsar, wore fine clothes, kept fine horses and maintained retainers :
1 Guru Govind Singh
2 Guru Ram Das
3 Guru Arjan Das
4 Guru Har Govind

Answer: Guru Arjan Das
2 Which of the following is not the feature of the Tughlaq architecture ?
1 One of the Tughlaq architecture’s feature was the sloping walls. It gives the effect of strength and solidity to the building.
2 There was the deliberate attempt to combine the principles of the arch and the lintel and beam in their buildings.
3 The Tughlaqs did not generally use the costly red sandstone in their buildings but the cheaper and more easily available greystone.
4 The Tughlaq buildings have maximum decoration.

Answer: The Tughlaq buildings have maximum decoration.
3 Tobacco came to north India towards the end of Akbar’s reign. Soon, within twenty years, use of tobacco became widespread. Several tobacco shops opened. Seeing its harmful effect, the Emperor prohibited the sell of tobacco. Identify the Emperor from the following who banned the sell of tobacco :
1 Akbar
2 Jahangir
3 Shah Jahan
4 Aurangzeb

Answer:Jahangir
4 Title ‘Mirza’ signifies the status of a noble as a family member of the Mughal ruling family. Title of ‘Mirza Raja’ was awarded to :
1 Bharmal
2 Man Singh
3 Mota Raja Udai Singh
4 Rana Amar Singh

Answer:Man Singh
5 The following couplet shows the socio-religious cultural outlook of a Rajput noble : ‘We are different but united as one, Learn from eyes, as two eyes are separate, Yet do not see separately,’ Identify the Rajput noble who knew Persian and wrote this couplet :
1 Rai Manohar Shaikhawat
2 Raja Man Singh
3 Raja Bhagwan Das
4 Raja Anoop Singh

Answer:Rai Manohar Shaikhawat
6 Raag Darpan was written by :
1 Saif Khan
2 Zafar Khan
3 Zulfiqar Khan
4 Multafat Khan

Answer:Saif Khan
7 Name the European traveller who introduced and showed through experiment the theory of ‘blood circulation’ in India during second half of the seventeenth century :
1 Manucci
2 Peter Mundy
3 Tavernier
4 Bernier

Answer: Bernier
8 Which of the following groups strongly advocated women’s rights and demanded education for them ?
1 Moderates
2 Extremists
3 Derozians
4 Revolutionaries

Answer:Derozians
9 At which place in the year 1800 Christian missionaries established a printing press ?
1 Murshidabad
2 Chandranagar
3 Hoogly
4 Serampore

Answer:Serampore
10 Who amongst the following activists of the 1857 mutiny in North India was a native of Madras ?
1 Moulvi Mohamadulla
2 Moulvi Amanulla
3 Bakht Khan
4 Moulvi Ahamadulla

Answer:Moulvi Ahamadulla
11 In which year the Indian Association for the cultivation of science was established ?
1 1875
2 1876
3 1877
4 1878

Answer:1876
12 In which year Bankim Chandra Chatterji’s historical novel “Durgesh Nandini” was published ?
1 1857
2 1861
3 1865
4 1869

Answer: 1865
13 Select the correct pair from the following :
1 Lakshminath Bezbarua - Assamese
2 Subramanya Bharati - Kannada
3 Vishnu Shastri - Gujarati
4 Altaf Hussain - Bangali

Answer:Lakshminath Bezbarua - Assamese
14 Who among the following wrote that, ‘the early congress leaders hoped to use Hume as a lightning conductor’ ?
1 Jagadish Chandra
2 G.S. Sirdesai
3 Sekhar Bandyopadhyay
4 Bipan Chandra

Answer: Bipan Chandra
15 The Indian Official Secrets Act was passed in 1904 :
1 For restricting the freedom of the press.
2 For restricting the freedom of speech.
3 To suppress the national movement.
4 To divide the province of Bengal into two parts.

Answer: For restricting the freedom of the press.

View All Indian Culture Practice Test Sets