Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set37

Questions
1 Who of the following argued that ‘education must Cater to Indian needs and culture. The medium of instruction should be the mother tongue and the curriculum to be designed as to enable the child to develop according to its ability’ ?
1 Gopalkrishna Gokhale
2 Mahatma Gandhi
3 Aurobindo Ghosh
4 Bipin Chandra Pal

Answer: Aurobindo Ghosh
2 Who wrote a small booklet ‘Mudiyuma’ to establish that even Tamil could be used as a medium for scientific ideas and underlining that Hindi should not be imposed on the south ?
1 S. Subramanya Iyer
2 Kamaraj Nadar
3 Thyagaraja Chetty
4 Chakravarti Rajagopalachari

Answer:Chakravarti Rajagopalachari
3 The book ‘India wins freedom’ was :
1 a satire on political situation
2 an autobiography
3 an account of freedom struggle
4 a biography

Answer:an autobiography
4 Who among the following translated Kalidasa’s Sakuntala into English ?
1 H.H. Wilson
2 Charles Wilkins
3 William Jones
4 Henry Colbrooke

Answer: William Jones
5 Who among the following founded the Asiatic Society of Bengal ?
1 Charles Wilkins
2 William Jones
3 Warren Hastings
4 Henry Colbrooke

Answer:William Jones
6 Who among the following is the author of the book entitled “The Culture and Civilization of Ancient of India” ?
1 V.A. Smith
2 D.D. Kosambi
3 E.J. Rapson
4 H.G. Rawlinson

Answer: D.D. Kosambi
7 Who among the following was not connected with the discovery of Indus Valley Relies ?
1 Sir John Marshall
2 Alexander Cunningham
3 R.G. Bhandarkar
4 R.D. Banerji

Answer: R.G. Bhandarkar
8 Stone and Axe, Clevers and Choppers are the characteristic tools of which of the following ?
1 Upper Palaeolithic
2 Neolithic
3 Lower Palaeolithic
4 Microlithic

Answer:Lower Palaeolithic
9 Who was the author of Vedanga Jyotish ?
1 Aryabhatta
2 Brahmagupta
3 Lagadha
4 Latadeva

Answer:Lagadha
10 Who among the following was the leader of Parsvanath tradition as mentioned in early Jain literature ?
1 Gautama
2 Kesikumara
3 Sudharma
4 Bhadrabahu

Answer:Sudharma
11 Which among the following was not connected with Taxilla, an education centre ?
1 Panini
2 Kautilya
3 Jivika
4 Susruta

Answer:Susruta
12 Which one of the following is not included in the Canon of Buddhism ?
1 Vinayapitaka
2 Suttapitaka
3 Abhidammapitaka
4 Ganipitaka

Answer: Ganipitaka
13 Who among the following recited the Vinaya rules at the first Buddhist council ?
1 Ananda
2 Moggalan
3 Upali
4 Sariputta

Answer:Upali
14 The caves of Barabar Hills were donated to which of the following sects ?
1 Ajivika
2 Nigantha
3 Bauddha
4 None of the above

Answer: Ajivika
15 Who among the following participated in the first Sangam (academy) held in the Tamil Country ?
1 Jaina Arhatas
2 Hindu Rishis
3 Buddhist Bhikshus
4 All of the above

Answer:Hindu Rishis

View All Indian Culture Practice Test Sets