Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set38

Questions
1 Which one of the following ancient Tamil works is the source of Pattinicult. ?
1 Pattupattu
2 Silapadikaram
3 Padinenkilkanakku
4 Tolkappiyam

Answer: Silapadikaram
2 Reference to Buddhist religion is found in which one of the following Tamil works ?
1 Sivaga-Sindamani
2 Valayapati
3 Tolkappiyam
4 Manimekalai

Answer:Manimekalai
3 Which one of the following does not figure in the puranic list of the Kulaparvatas ?
1 Himalaya
2 Vindhya
3 Pariyatra
4 Mahendra

Answer:Mahendra
4 Who is believed to be the Adi Buddha ?
1 Gautama Buddha
2 Amitabha
3 Vajrapani
4 Vajradhara

Answer:Vajradhara
5 Which one of the following Gods was popular in the Ancient Tamil Country ?
1 Indra
2 Tirumal
3 Varuna
4 Murugan

Answer:Murugan
6 The rock-cut Chaitya hall which has a representation of eleven headed Bodhisattva is located at
1 Ajanta
2 Ellora
3 Kanheri
4 Karle

Answer:Kanheri
7 Which one of the following temples was constructed by Lakamahadevi, the senior queen of Vikramaditya II ?
1 Draupadi Rath, Mamallapuram
2 Vaikunthaperumal temple, Kanchipuram
3 Meguti temple, Aihole
4 Virupaksha temple, Pattadakal

Answer: Virupaksha temple, Pattadakal
8 Who among the following had founded the city named Parihasapura in Kashmir ?
1 Didda
2 Lalitaditya
3 Harsha
4 Chandrapida

Answer:Lalitaditya
9 Which one of the following places is known for the famous sculpture “Descent of Ganga” in Tamil Nadu ?
1 Madurai
2 Thanjavur
3 Mamallapuram
4 Chidambaram

Answer:Mamallapuram
10 Who among the following rulers founded Mamallapuram ?
1 Mahendravarman-I
2 Narasimhavarman-I
3 Mahendravarman-II
4 Paramesvaravarman

Answer:Narasimhavarman-I
11 Buddhist Vihara at Nagapatnam was built by which one of the following Chola rulers ?
1 Parantaka
2 Rajaraja-I
3 Adhirajendra
4 Kulottunga-I

Answer:Rajaraja-I
12 Which one of the following is considered as the main feature of the Dravidian Temple ?
1 Gopura
2 Vimana
3 Sikhara
4 Mandapa

Answer: Vimana
13 Siddhamatrika signifies
1 A tantric text
2 A Jain Goddess
3 A temple style
4 A type of script

Answer:A type of script
14 In which of the following plays the main theme is the story of Bodhisattva Jimutavahana ?
1 Nagananda
2 Priyadarsika
3 Ratnavali
4 Sariputra-Prakarana

Answer: Nagananda
15 Sutradhara Mandana, famous for his works on architecture and iconography, was attached to the court of
1 Bhoja
2 Kumarapala
3 Rana Kumbha
4 Krishnadevaraya

Answer:Rana Kumbha

View All Indian Culture Practice Test Sets