Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set40

Questions
1 Which of the following prehistoric sites has yielded a mother goddess figure made of bone from the upper Palaeolithic context ?
1 Godavari Valley
2 Son Valley
3 Narmada Valley
4 Belan Valley

Answer: Belan Valley
2 Which of the following Harappan sites has yielded a large number of wells ?
1 Harappa
2 Mohenjodaro
3 Kalibangan
4 Lothal

Answer:Mohenjodaro
3 Which one of the following statements regarding the Rigveda is not correct ?
1 The Rigveda is a collection of Hymns of many Rishis.
2 Indra is the most popular deity of the Rigveda.
3 The books of the Rigveda usually begin with the praise of Agni.
4 Gayatri is the most used metre of the Rigveda.

Answer: Gayatri is the most used metre of the Rigveda.
4 Which among the following was considered to be a Soma Yajna ?
1 Chaturmasya
2 Rajasuya
3 Sautramani
4 Vajapeya

Answer:Vajapeya
5 From which of the following texts we learn that Gautama Buddha and Mahavira were contemporaries ?
1 Acharanga
2 Kalpasutra
3 Buddhacharita
4 Vinayapitaka

Answer:Vinayapitaka
6 Which of the following Mauryan Officers was incharge of weights and measures ?
1 Pautavadhyaksha
2 Panyadhyaksha
3 Rupadarsaka
4 Rajjuka

Answer:Pautavadhyaksha
7 Which of the following was a mint centre of the Yaudheyas ?
1 Agroha
2 Bayana
3 Mathura
4 Rohtak

Answer: Rohtak
8 Which of the following was an ancient port of the Pandyas ?
1 Kaveripattanam
2 Korkai
3 Tondi
4 Uraiyur

Answer:Korkai
9 Which one of the following pairs is not correctly matched ?
1 Dasaratha – Devanampriya
2 Kanishka – Devaputra
3 Samudragupta – Parakramanka
4 Harsha – Parama-Saugata

Answer: Harsha – Parama-Saugata
10 Archaeological excavations have brought to light the remains of a Jain stupa at
1 Mathura
2 Pava
3 Sarnath
4 Vaishali

Answer:Mathura
11 A Chaitya hall was constructed for the monks of Simhala during early centuries of Christian era at
1 Ajanta
2 Junnar
3 Karle
4 Nagarjunakonda

Answer:Nagarjunakonda
12 Which of the following Mamallapuram Rathas is apsidal ?
1 Dharmaraja Ratha
2 Arjuna Ratha
3 Draupadi Ratha
4 Nakula-Sahadeva Ratha

Answer: Nakula-Sahadeva Ratha
13 Who among the following had constructed the Lakshman temple at Khajuraho ?
1 Harsha
2 Yasovarman
3 Dhanga
4 Vidyadhara

Answer:Yasovarman
14 Which of the following Orissan temples has the Khakhara type of Sikhara ?
1 Lingaraj
2 Jagannath
3 Rajarani
4 Vaital Deul

Answer: Vaital Deul
15 Which school of art used spotted red sand stone as material for sculpture ?
1 Amaravati
2 Gandhar
3 Mathura
4 Sarnath

Answer:Mathura

View All Indian Culture Practice Test Sets