Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set41

Questions
1 The earliest known Vishnu stone sculpture was discovered from a place now in
1 Chhatisgarh
2 Jharkhand
3 Madhya Pradesh
4 Uttar Pradesh

Answer: Chhatisgarh
2 Krishna and Balarama are found represented on the coin of
1 Antialcidas
2 Antimachus
3 Agathocles
4 A Menander

Answer:Agathocles
3 Who among the following was an Alwar Saint ?
1 Appar
2 Andal
3 Sambandar
4 Venkatanath

Answer:Andal
4 After visiting the monuments of Elephanta one can conclude that it was a great centre of
1 Buddhism
2 Jainism
3 Vaishnavism
4 Saivism

Answer:Saivism
5 Who among the following was awarded highest punishment for theft in the scheme of Manu ?
1 Brahmana
2 Kshatriya
3 Vaisya
4 Shudra

Answer:Brahmana
6 Which of the following texts presents the concrete example of polyandry ?
1 Ramayana
2 Mahabharata
3 Manusmriti
4 Yajnavalkya Smriti

Answer:Mahabharata
7 Mahodaya is an old name of
1 Allahabad
2 Bairat
3 Kanauj
4 Patna

Answer: Kanauj
8 Which of the following ancient texts lays down the tonsure of widows ?
1 Mahabharata
2 Manusmriti
3 Yajnavalkya Smriti
4 None of the above

Answer: None of the above
9 Who among the following called themselves as Brahma-Kshatriya ?
1 Palas
2 Senas
3 Cholas
4 Rashtrakutas

Answer:Senas
10 Who was the head of the Nalanda Monastery at the time of Hsuan Tsang’s stay there ?
1 Dharmakirti
2 Santarakshita
3 Santarakshita
4 Silabhadra

Answer:Silabhadra
11 During the reign of Rajendra Chola the educational centre at Ennariyam paid the highest salary to the teacher of
1 Rigveda
2 Yajurveda
3 Vedanta
4 Vyakarana

Answer:Vyakarana
12 The Srivijaya ruler who completed the Chudamanivihara started earlier by his father at Nagapatnam was
1 Balaputradeva
2 Maravijayaottungavarman
3 Samaragravira
4 Trailokyaraja

Answer: Maravijayaottungavarman
13 A good number of dance poses (karana) are sculptured on
1 Brihadisvara temple, Thanjavur
2 Draupadi Ratha, Mamallapuram
3 Durga temple, Aihole
4 Kandariya Mahadeva temple, Khajuraho

Answer: Brihadisvara temple, Thanjavur
14 Who among the following regulated the course of Vitasta by his engineering operations in order to control the menace of its devastating floods ?
1 Kshemananda
2 Ratnakara
3 Sura
4 Suyya

Answer: Suyya
15 Who among the following rulers granted financial help for the restoration of a demolished mosque in Khambhat ?
1 Chamundaraya
2 Siddharaja Jayasimha
3 Kumarapala
4 Mahipaladeva

Answer: Siddharaja Jayasimha

View All Indian Culture Practice Test Sets