Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set 6

Questions
1 Who among the following was not an eminent orientalist ?
1 Edwin Arnold
2 Dr. Rajendralal Mitra
3 Bhagwanlal Indraji
4 Valentine Chirol

Answer:Valentine Chirol
2 “Communal harmony could not be permanently established in our country, so long as highly distorted versions of history were taught in her schools and colleges, through the history textbooks”. Who said this ?
1 Mahatma Gandhi
2 Jawaharlal Nehru
3 Gopal Krishna Gokhale
4 Rabindranath Tagore

Answer:Mahatma Gandhi
3 Chronologically arrange the following social legislations and select the correct answer from the code given below :

(a) The age of Consent Act X

(b) The Hindu Widow Remarriage Act XV

(c) The Act XXXI which opened inheritance of Christian converts

(d) The Brahmo Civil Marriage Act.

Code :
1 (b), (d), (a), (c)
2 (d), (a), (c), (b)
3 (c), (b), (d), (a)
4 (b), (c), (d), (a)

Answer:(c), (b), (d), (a)
4 Which famous Bengali poet served in the British Indian Army in the Mesopotamian Campaign during the First World War ?
1 Madhusudan Dutt
2 Mohd. Iqbal
3 Nazrul Islam
4 Faiz Ahmed Faiz

Answer: Nazrul Islam
5 Which noted social reformer founded the S.N.D.T. Women’s University in 1916 ?
1 M.G. Ranade
2 Pandita Ramabai
3 Beheramji Malabari
4 Dhondo Keshav Karve

Answer:Dhondo Keshav Karve
6 Who wrote the history of Indian theatre in four volumes entitled : The Indian Stage, during 1934-1944 ?
1 Hemendranath Dasgupta
2 K.A. Abbas
3 Balraj Sahni
4 V. Shantaram

Answer:Hemendranath Dasgupta
7 Which was the first talkie film in India ?
1 Alam Ara
2 Raja Harishchandra
3 Chandralekha
4 Devadas

Answer: Alam Ara
8 “Rabindranath Tagore has been the first and the greatest leader of our intellectual and moral revolt against the soul-killing domination of European thought and ideals...” Who said these words ? )
1 Deshabandhu C.R. Das
2 Mahatma Gandhi
3 Subhash Chandra Bose
4 Bipin Chandra Pal

Answer: Bipin Chandra Pal
9 Which one of the following Gandhian ideas is not correct ?
1 To Gandhi Satya and Ahimsa were inter-changeable terms.
2 One of Gandhi’s basic principles was that of ‘Bread’ labour. He always insisted on everyone giving some productive labour.
3 Gandhiji advocated the utilitarian principles.
4 Gandhiji believed in holistic socio-economic development, better expressed by the term ‘Sarvodaya’.

Answer:Gandhiji advocated the utilitarian principles.
10 Who designed Allahabad University building (1887) in Indo-Islamic style ?
1 Herbert Baker
2 George Gilbert Scott
3 Charles Wyatt
4 Swinton Jacob

Answer: Swinton Jacob
11 Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : The historian should devote patiently to the unending pursuit of objective fact.

Reason (R) : In the classification and interpretation of historical fact, the element of bias should be neglected.

In the light of the above two statements which of the following is correct ?
1 Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true but (R) is false.
4 (A) is false but (R) is true.

Answer:(A) is true but (R) is false.
12 Which Indian historian wrote : “The belief in a close relation between colonialism or British rule and modernity in India’s historical experience remains central to Indian perception of our past at virtually all levels and across a wide range of ideologies.”
1 Dr. Sumit Sarkar
2 Dr. Kalikinker Datta
3 Dr. Tapan Raychaudhari
4 Dr. Bipan Chandra

Answer:Dr. Tapan Raychaudhari
13 To which school of Historical research Fernand Braudel belong to ?
1 The Frankfurt School
2 The Annalés School
3 The Marxist School
4 The Post-Modernist School

Answer:The Annalés School
14 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) and select the correct answer from the code given below :

Assertion (A) : A unique feature of the house construction of the Harappans was that the roadward side of a block presented a plain blank facade.

Reason (R) : The entrances to the houses were from the narrow lanes which were set at right angles to the main streets.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true but (R) is false
4 (A) is false but (R) is true

Answer:Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
15 Which of the following later Upanishads deal with the concept of Trimurti ?
1 Maitrayani Upanishad
2 Mundaka Upanishad
3 Kena Upanishad
4 Svetasvatara Upanishad

Answer: Maitrayani Upanishad

View All Indian Culture Practice Test Sets