Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set9

Questions
1 Which one of the following organizations Dr. B.R. Ambedkar did not establish ?
1 The Independent Labour Party
2 The Peasants and Worker’s Party
3 The Scheduled Caste Federation
4 The Republican Party

Answer:The Peasants and Worker’s Party
2 Who started the newspaper Bande Mataram with the motto : ‘India for the Indians’ ?
1 Surendranath Banerjea
2 Aurobindo Ghosh
3 Barindranath Ghosh
4 Bipin Chandra Pal

Answer:Bipin Chandra Pal
3 Which social reformer was the first to write an analysis of untouchability in India, entitled Bharatiya Ashprushyatecha Prashna, in 1908 ?
1 Mahadev Govind Ranade
2 Sri Narayan Guru
3 Vitthal Ramji Shinde
4 Narayan Ganesh Chandavarkar

Answer: Vitthal Ramji Shinde
4 Arrange the following commissions in a chronological order :

(a) Hunter Commission

(b) Sadler Commission

(c) Kothari Education Commission

(d) Raleigh Commission

Select your answer from the code given below :
1 (a), (b), (d), (c)
2 (b), (d), (a), (c)
3 (d), (a), (c), (b)
4 (a), (d), (b), (c)

Answer:(a), (d), (b), (c)
5 In which year, Progressive Writers’ Association (PWA) was inaugurated at Lucknow ?
1 January 1934
2 April 1936
3 January 1937
4 April 1939

Answer:April 1936
6 Which artist’s mythological and historical paintings have managed to capture the popular imagination that still survive in the country ?
1 Abinindranath Tagore
2 Gaganedranath Tagore
3 Nandlal Bose
4 Raja Ravi Verma

Answer:Raja Ravi Verma
7 With which of the following human ancestors the Middle Palaeolithic culture is associated ?
1 Anatomically modern humans
2 Archaic Homo Sapiens
3 Denisovans
4 Homo Erectus

Answer: Anatomically modern humans
8 Which of the following sites has yielded the oldest remains of ostrich egg beads ?
1 Bhimbetka
2 Chaturbhuj Nala
3 Chirand
4 Patne

Answer: Patne
9 Which Harappan site excavated in the recent past has yielded the evidence of a terracotta model of plough ?
1 Allahdino
2 Banawali
3 Kuntasi
4 Rakhigarhi

Answer:Banawali
10 At which site a seal of Persian Gulf origin has been found ?
1 Dholavira
2 Kalibangan
3 Lothal
4 Rangpur

Answer: Dholavira
11 At which site the overlap of Harappan and P G W cultures has been found ?
1 Atranjikhera
2 Bhagwanpura
3 Hastinapur
4 Ropar

Answer: Bhagwanpura
12 The Vedic Aryans performed the Sulagava sacrifice to placate which of the following deities ?
1 Nirriti
2 Pushan
3 Rudra
4 Varuna

Answer:Rudra
13 The hymns of the IXTH Mandala of Rigveda Samhita are devoted to which deity ?
1 Agni
2 Indra
3 Mitra
4 Soma

Answer:Soma
14 Who among the following had authored the ‘Vedanga Jyotisha’ ?
1 Aryabhata
2 Brahmagupta
3 Lagadha
4 Varahamihira

Answer: Lagadha
15 Upanayana, the most important of Indian Sansakaras, finds the earliest mention in which Sanhita ?
1 Rigveda
2 Yajurveda
3 Samaveda
4 Atharvaveda

Answer:Atharvaveda

View All Indian Culture Practice Test Sets