Fairs and Festivals GK Questions and Answers | Indian Culture MCQs
1. “Uruka” is a traditional festival of the state of:
- Assam
- West Bengal
- Odisha
- None of the above
Answer: Assam
2. In which country is the Salzburg Festival held every year?
- Austria
- France
- Bangladesh
- Switzerland
Answer: Austria
⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google
Add GKSeries as Preferred Source
3. In 1893 he started using the traditional religious Ganapati festival to stimulate nationalism
among young Maharashtrains?. This passage refers to
- Bal Gangadhar Tilak
- V.D. Savarkar
- Vishnu Shastri Chiplunkar
- Gopal Krishna Gokhale
Answer: Bal Gangadhar Tilak
4. The Jewish festival of lights is
- Nikkahanu
- Hanuhakk
- Hakukkah
- Hanukkah
Answer: Hanukkah
5. The Festival of Dusshehra comes in
- Sep - Oct
- May - Jun
- Nov - Dec
- Jul - Aug
Answer: Sep – Oct
6. The Hornbill Festival is celebrated in which state ?
- Assam
- Meghalaya
- Nagaland
- Arunachal Pradesh
Answer: Nagaland
7. Bathukamma’ and ‘Bonalu’ are state festivals of: ?
- Karnataka
- Tamil Nadu
- Kerala
- Telangana
Answer: Telangana
8. In which state of India is the harvest festival of ' Kailpodh' celebrated by an indigenous community ?
- Odisha
- Madhya Pradesh
- Jharkhand
- Karnataka
Answer: Karnataka
9. In which State is the Madhavpur Mela held annually?
- Gujarat
- Chhattisgarh
- Haryana
- Rajasthan
Answer: Gujarat
10. Which city is famous for Bali Jatra festival?
- Patna
- Raipur
- Cuttack
- Ranchi
Answer: Cuttack
11. Hornbill festival is celebrated in which State of India?
- Manipur
- Nagaland
- Mizoram
- Sikim
Answer: Nagaland
12. Sakewa is a religious festival celebrated by the Kirat Khambu Rai community of ______. ?
- Arunachal Pradesh
- Sikkim
- Meghalaya
- Nagaland
Answer: Sikkim
13. In which of the following places Agrasen Jayanti Mela is organized?
- Madana
- Alavalpur
- Patali
- Agroha
Answer: Agroha
14. Who among the following introduced the famous Persian festival of Nauroj in India ?
- Iltutmish
- Balban
- Ala-ud-din Khilji
- Firuz Tughlaq
Answer: Balban
15. Saga Dawa is the festival of which state ?
- Sikkim
- Tripura
- Manipur
- Assam
Answer: Sikkim
16. Sawan officially begins on July 16th with the lively Harela festival celebrated ‘Harela’, the
harvesting festival, is celebrated in the state of:
- Uttar Pradesh
- Uttarakhand
- Himachal Pradesh
- Haryana
Answer: Uttarakhand
17. What is the name of the festival that ends the fasting month of Ramzan?
- Idd-ul-Zuha
- Eid-Ul-Fitr
- Bakri ID
- IId
Answer: Eid-Ul-Fitr
18. In which of the following festivals the meaning is ' merry making of the gods' ?
- Diwali
- Pongal
- Li Haroba
- Makar Sankranti
Answer: Li Haroba
19. Vesak Poya festival, which is celebrated on a full moon day in May, belongs to which
religion?
- Hinduism
- Christianity
- Buddhism
- None of the above
Answer: Buddhism
20. Ravindra Sangeet is a collection of folk songs which are sung during the festivals and rituals of a state ____ ?
- Himachal Pradesh
- Maharashtra
- West Bengal
- Bihar
Answer: West Bengal
21. Lohri festival is mainly related to which state?
- Haryana
- Punjab
- Uttar Pradesh
- More than one of the above
Answer: Punjab
22. In which of the following Indian states is the Lai Haraoba festival celebrated ?
- Goa
- Karnataka
- Manipur
- Kerala
Answer: Manipur
23. At Puhar or Kaveripumpattinam, a great festival described vividly by the Sandam Epics,
was held in honour of Lord
- Murugan
- Venkateshwara
- Indra
- Svamimalai
Answer: Indra
24. _____ is a festival of Zoroastrian origin which marks the day of vernal equinox in March every year and is celebrated by Parsis in India. ?
- Frawardigan
- Khordad Sal
- Jamshedi Navroz
- Pateti
Answer: Jamshedi Navroz
25. The International Kite Festival in Gujarat is held in the month of -
- November
- January
- August
- March
Answer: January
26. The fourth Asian Film Festival was held in
- Pune
- Nagpur
- Goa
- Munmbai
Answer: Pune
27. Jallikattu is bull taming event held mainly in –
- Tamil Nadu
- Karnataka
- Goa
- Telangana
Answer: Tamil Nadu
28. In which of the following festivals are boat races a special feature?
- Pongal
- Onam
- Ranali Bihu
- Navratri
Answer: Onam
29. The _____ festival is celebrated by the Ahom people of Assam on 31st January every year in memory of the departed ?
- Me-Dam-Me-Phi
- TirthaMukh
- Lampra Puja
- Ashokastami
Answer: Me-Dam-Me-Phi
30. Which one of the following festivals is not celebrated almost simultaneously in the month of
January each year?
- Gudi Padwa
- Lohri
- Pongal
- Makar Sankranti
Answer: Gudi Padwa