Advertisement

Law Questions and Answers for Competitive Exams | Law Quiz Set 12

Advertisement
Questions
1 In which of the following cases, the Supreme Court directed closing down and demolition of shrimp industries in coastal regulation zone and implement the “precautionary principle” and “the polluter pays principle and held them liable for payment of compensation for reversing the ecology and compensate the individual for loss suffered ?
1 S. Jagannath Vs. Union of India
2 Vellore Citizens Welfare Forum Vs. Union of India
3 M.C. Mehta Vs. Union of India
4 Church of God (Full Gospels) in India Vs. KKR Majestic Colony Welfare Association

Answer: S. Jagannath Vs. Union of India
2 In which of the following cases, the Supreme Court upheld the governmental direction to close down the lime-stone mining operations and quarrying permanently, holding it the duty of the lessee to protest and safeguard the right of the people to live in a healthy environment with minimal disturbance of ecological balance ?
1 All India Council for Enviro Legal Action Vs. Union of India
2 Rural Litigation and Entitlement Kendra Vs. State of Uttar Pradesh
3 Vellore Citizens Welfare Forum Vs. Union of India
4 M.C. Mehta Vs. Union of India

Answer: Rural Litigation and Entitlement Kendra Vs. State of Uttar Pradesh
Advertisement
3 “If International Law were only a kind of morality, the framers of state papers concerning foreign policy would throw all strength on moral argument. But as a matter of fact, this is not what they do. They appeal not to the general feeling of moral rightness, but to precedents, to treaties, and to opinions of specialists. They assume the existence among statesmen and publicists of a series of legal as distinguished from moral obligations in the affairs of nations.” This observation is made by
1 Frederick Pollock
2 L. Oppenheim
3 Hans Kelsen
4 P.C. Corbett

Answer: Frederick Pollock
4 What are essential tests for the existence of International Custom ?
1 Uniform practice of States and longevity of time period
2 Uniform practice of States and opino juris sine necessitatis
3 Uniform practice of States, longevity of time period and opino juris sine necessitatis
4 None of the above

Answer: Uniform practice of States and opino juris sine necessitatis
5 In which of the following cases, Judge Alvarez evolved a doctrine that General Assembly resolutions are virtually binding upon States in a legislative sense ?
1 South West Africa Voting Procedure case, ICJ Reports, 1975, p.12
2 Western Sahara case, ICJ Reports, 1975, p.12
3 Anglo-Norwegian Fisheries case, ICJ Reports, 1951, p. 152
4 South West Africa Voting Procedure case, ICJ Reports, 1955, p.67

Answer: Anglo-Norwegian Fisheries case, ICJ Reports, 1951, p. 152
6 In which of the following case the Supreme Court held that “The Three Talaks” would be treated as a ‘Single Talak” and not a valid Talak ?
1 Shamim Ara Vs. State of U.P. AIR 2002 SCR 4162
2 Mohd. Ahmed Khan Vs. Shah Bano AIR 1985 SC 365
3 Bai Tahira Vs. Ali Hussain AIR 1979 SC 362
4 None of the above

Answer: Shamim Ara Vs. State of U.P. AIR 2002 SCR 4162
7 Ceremonies of Hindu Marriage have been laid down in Minute details in
1 Dharma Sutra
2 Dharma Shastra
3 Grhiya Sutra
4 None of the above

Answer: Grhiya Sutra
8 To mature as a ground of Divorce the ‘Desertion’, under the Hindu Marriage Act, 1955, must continue for a minimum period of
1 One year
2 Two years
3 Three years
4 None of the above

Answer: Two years
9 In which of its following Report the Law Commission recommended, the “Breakdown Principle’ to be accepted as the additional ground of Divorce ?
1 70th Report
2 71st Report
3 72nd Report
4 None of the above

Answer: 71st Report
10 Which of the following Ceremony/Ceremonies are obligatory under the Hindu Marriage Act ?
1 Kanyadan
2 Panigrahan
3 Saptapadi
4 All of the above

Answer: Saptapadi
11 Who is the Chairperson of NHRC ?
1 Justice J.S. Verma
2 Justice K.G. Bala Krishnan
3 Justice A.S. Anand
4 Justice M.N. Venkatachalaiah

Answer: Justice K.G. Bala Krishnan
12 India is not a party to
1 International Convention on Civil and Political Rights
2 International Convention on Economic, Social and Cultural Rights
3 Convention on the Rights of Child
4 Optional Protocol to International Civil and Political Rights

Answer: Optional Protocol to International Civil and Political Rights
13 The ‘Convention on Elimination of All Forms of Discrimination Against Women’ was entered into force in the year
1 1979
2 1981
3 1989
4 1992

Answer: 1981
14 The Committee on Economic, Social and Cultural Rights was established under ECOSOC Resolution No.17 adopted on
1 28th May, 1985
2 30th May, 1985
3 26th April, 1986
4 24th May, 1986

Answer: 28th May, 1985
15 Nuisance is a form of Tort
1 Which is actionable per-se
2 Which is not actionable per-se
3 Actionable per-se if plaintiff suffers pecuniary loss
4 None of the above

Answer: Which is not actionable per-se

View All Law Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...