Advertisement

Law Questions and Answers for Competitive Exams | Law Quiz Set 18

Advertisement
Questions
1 Select the statement that is most suitable in law :

Culpable homicide is not murder when one is deprived of the power of self-control resulting from :

1 Grave and sudden provocation
2 When death results by voluntary provocation
3 Where death results in course of obedience of law
4 When death results by mistake

Answer: Grave and sudden provocation
2 B a married man commits sex with C a girl child of 16 years with her consent. What offence B has committed ?
1 Adultery
2 Rape
3 No offence
4 Sexual outraging

Answer: No offence
Advertisement
3 Fill in the blank :

Extortion is ________,when it is committed under fear of instant hurt

1 Theft
2 Attempt to steal property
3 Robbery
4 Wrongful restraint

Answer: Robbery
4 Find answer of the following question :

What is the distinctive feature between false information and false charging ?

1 Using lawful power to cause annoyance so as to institute a criminal proceeding
2 To omit act which ought not to be done
3 A case for false information can only be started by a complaint while false charge can be initiated by police
4 There is no real distinction

Answer : To omit act which ought not to be done
5 Collective bargaining serves purposes :
1 Regulating wages and conditions of service
2 Regulating labour management relations
3 Both (A) and (B)
4 None of the above

Answer: Both (A) and (B)
6

Read Assertion (A) and Reason (R), using codes given below, select correct answer :

Assertion (A) : Strike is individual stoppage of work to press management to get more pay. Reason (R) : Individual has fundamental right of strike. Codes :
1 (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) and (R) are false
4 (A) is true, but (R) is false

Answer: (A) and (R) are false
7 Who among the following expressed the view that the Indian Constitution is Federal as much as it establishes what may be called a dual polity ?
1 Dr. B.R. Ambedkar
2 Sir Ivor Jennings
3 Prof. K.C. Wheare
4 Sir B.N. Rau

Answer: Dr. B.R. Ambedkar
8 In which of the following amendment the words‘Nothing in Article 13 shall apply to any amendment made under Article 368’ were inserted ?
1 22nd Amendment
2 24th Amendment
3 42nd Amendment
4 44th Amendment

Answer: 24th Amendment
9 The Supreme Court of India held in which of the following case that the views expressed by it in exercise of its advisory jurisdiction are binding on all courts within the territory of India ?
1 In Re-Berubari case
2 In Re-Cauvery Water Disputes Tribunal case
3 In Re-Kerala Education Bill
4 In Re-Special Courts Bill

Answer: In Re-Special Courts Bill
10 In which one of the following case has the Supreme Court upheld the Constitutional validity of the Constitution (93rd Amendment) introducing Article 15(5) ?
1 TMA Pai Foundation Vs. State of Karnataka
2 Indra Sawhney Vs. Union of India
3 M. Nagaraj Vs. Union of India
4 Ashok Kumar Thakur Vs. Union of India

Answer: M. Nagaraj Vs. Union of India
11 What are exceptions to the rule of natural justice ? Answer using codes given below :
  1. Exclusion by statutory provisions
  2. Exclusion by Constitutional provision
  3. Exclusion in case of legislative act
  4. Exclusion in public interest

Codes :

1 Only i is correct
2 Only i and ii are correct
3 Only i, ii and iii are correct
4 All of above are correct

Answer: All of above are correct
12

Read Assertion (A) and Reason (R) and find correct answer using codes given below :

Assertion (A) : In India the order passed in violation of the principles of natural justice is void. Reason (R) : In India there is void in the area of principles of justice by nature. Codes :
1 (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) is true and (R) is false
4 (A) is false and (R) is true

Answer: (A) is true and (R) is false
13 In which of the following conditions, the abuse of discretionary power is inferred ?
  1. Use for improper purpose
  2. Mala fide
  3. Relevant consideration
  4. Leaving out irrelevant consideration

Answer using codes given below : Codes :

1 Only i is correct
2 Only i and ii are correct
3 Only i, ii and iii are correct
4 All of above are correct

Answer: Only i and ii are correct
14 Who propounded the Doctrine of ‘Moral Reasoning’ ?
1 Kohler
2 Pound
3 H.L.A. Hart
4 Kant

Answer: Kohler
15 Which of the following avoid any dogmatic formulation and concentrate on the decisions given by law courts ?
1 Realist school
2 Analytical school
3 Philosophical school
4 Sociological school

Answer: Realist school

View All Law Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...