Advertisement

Law Questions and Answers for Competitive Exams | Law Quiz Set 21

Advertisement
Questions
1 The accused caused bodily pain, disease or infirmity. But it is cognizable, bailable or compoundable. What offence, if any, has been committed by the accused ?
1 Voluntary causing grievous hurt as per Section 322 IPC
2 Voluntary causing serious hurt as per Section 325 IPC
3 Voluntary causing grievous hurt by dangerous weapon as per Section 324 IPC
4 Voluntary causing grievous hurt by dangerous weapon as per Section 326 IPC

Answer: Voluntary causing grievous hurt by dangerous weapon as per Section 324 IPC
2 An individual’s act of abridgement of another’s right to movement could be an offence of :
1 wrongful confinement as per Section 340 IPC
2 an act of abridgement of right to movement was done in good faith and hence no offence
3 the movement route being diverted so assault results
4 wrongful restraint as per Section 329 IPC

Answer: wrongful restraint as per Section 329 IPC
Advertisement
3 “In case of violation of Article 21 by disturbing the environment, the court could award damages not only for the restoration of the ecological balance but also for the victim who have suffered due to that disturbance.” In which case the Supreme Court of India has made above observations ?
1 M.C. Mehta Vs. Union of India, AIR 1997 SC 734
2 M.C. Mehta Vs. Kamal Nath, (1997) 1 SCC 388
3 M.C. Mehta Vs. Kamal Nath AIR 2000 SC 1997
4 M.C. Mehta Vs. Kamal Nath 2000 (2) SCALE 654

Answer: M.C. Mehta Vs. Kamal Nath 2000 (2) SCALE 654
4 In which of the following case the constitutionality, legal validity, propriety and fairness of the settlement of the claims of the victims in a mass tort action relating to Bhopal Gas Leak Disaster has been challenged in Supreme Court of India ?
1 Union Carbide Corp. Vs. Union of India, AIR 1990 SC 273
2 M.C. Mehta Vs. Union of India, AIR 1987 SC 1086
3 Union Carbide Corp. Vs. Union of India, AIR 1992 SC 248
4 Charanlal Sahu Vs. Union of India, AIR 1990 SC 1480

Answer : Union Carbide Corp. Vs. Union of India, AIR 1992 SC 248
5 Under which Article of the Constitution Environment (Protection) Act, 1986 was enacted ?
1 Article 253
2 Article 258
3 Article 255
4 Article 254

Answer: Article 253
6 The problem of the pollution of river Ganga by the inaction of the municipalities was brought to light in which of the following case ?
1 Indian Council for Enviro-Legal Action Vs. Union of India, AIR 1996 SC 1446
2 A.P. Pollution Control Board Vs. M.V. Nayudu, AIR 1999 SC 812
3 S. Jagannath Vs. Union of India, AIR 1997 SC 811
4 M.C. Mehta Vs. Union of India, AIR 1988 SC 1115

Answer: M.C. Mehta Vs. Union of India, AIR 1988 SC 1115
7 Which of the following Jurist regard the controversy “whether international law is a law, a dispute about words and not things” ?
1 Lawrence
2 Austin
3 Hobbes
4 Hart

Answer: Lawrence
8 What should be the order of the use of material source of International law ?
  1. Treaties and Conventions
  2. Customs
  3. General principles and law recognised by civilised States
  4. Judicial decisions and juristic opinion as subsidiary means for the determination of law
1 4, 3, 2, 1
2 2, 3, 1, 4
3 4, 2, 1, 3
4 1, 2, 3, 4

Answer: 1, 2, 3, 4
9 Which of the Article of the Statute of International Court of Justice makes it clear that the decision of the court will have no binding force except between the parties and in respect of that particular case only ?
1 Article 60
2 Article 59
3 Article 68
4 Article 38(1)

Answer: Article 60
10 Which of the following functions are performed by Economic and Social Council ?
  1. It may make or initiate studies with respect to international economic, social, cultural, educational, health and related matters
  2. It may make recommendations for the purpose of promoting respect for and observance of human rights
  3. It may make recommendations to promote friendly relations and understanding amongst member States
  4. It may prepare draft conventions for submission to the General Assembly on any of the subjects falling within its competence

Select the correct answer using the codes given below : Codes :

1 1, 2, 3, 4
2 1, 3, 4
3 1, 2, 4
4 2, 3, 4

Answer: 1, 2, 3, 4
11 In which State, where a widow may adopt a child without an express authority from her husband, before the HA & M Act, 1956 ?
1 Bihar and M.P.
2 U.P. and Haryana
3 Madras and Bombay
4 Orissa and Andhra Pradesh

Answer: Madras and Bombay
12 In ancient Hindu Marriage, which one is not approved form of Marriage ?
1 Brahma
2 Davia
3 Prajapatya
4 Asura

Answer: Asura
13 Read Assertion (A) and Reason (R) and with the help of codes given below select the correct explanation

Assertion (A) : The Muslim Women (Protection of Divorce Rights) Act, 1986 brought changes like limit the period of maintenance to Muslim divorcee till ‘iddat’ period and in case of no relatives the liability on Wakf Boards Reason (R) : The changes were brought under Muslim’s pressure Codes :

1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) is correct, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
14 Read Assertion (A) and Reason (R) and with the help of codes given below select the correct explanation. Assertion (A) : The Dissolution of Muslim Marriages Act, 1939 brought different grounds for dissolution of marriage and based on Maliki schools. Reason (R) : The DMM Act, 1939 is brought on the opinion of Ulema (Ijma) Codes :
1 (A) and (R) are true, (R) is correct explanation of (A)
2 (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) is correct, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: (A) and (R) are true, (R) is correct explanation of (A)
15 “Everyone has the Right to recognition everywhere as a person before the law”. This has been stated in which of the following Article of Universal Declaration of Human Rights ?
1 Article 6
2 Article 7
3 Article 8
4 Article 9

Answer: Article 6

View All Law Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...