Current Affairs, Insurance, Electricity, Lawyer, Degree exams, Govt Jobs GK, IBPS, SSC, UPSC, Public Service Commission(PSC), CAT, MAT exam, CS quiz MCQs CA PDF

Law Questions and Answers for Competitive Exams | Law Quiz Set 41

Questions
1 A snatcher cut the nostrils of a woman and committed grievous hurt and later she died. What offence if any, he has committed ?
1 Voluntary causing grievous hurt of serious nature
2 Grievous hurt and murder
3 Accidental death while extortion was committed
4 No knowledge as to the condition of the deceased, so offence

Answer: Voluntary causing grievous hurt of serious nature
2 The restrainment of a person in a place or compelling the person to go in a particular direction with an exterior motive will amount to :
1 visit to shrine
2 custodial imprisonment
3 wrongful confinement
4 confinement against the will of a person to administer enema by the doctor

Answer: wrongful confinement
3 Which offence is outside the range of culpable homicide in view of the fact that the accused had neither intention nor knowledge about the consequence, yet it is punishable ?
1 When the injury results due to carelessness
2 When the mishap happens due to rash and negligent act
3 When the contributory act was voluntarily done
4 When the act resulted in course of exaseperation

Answer: When the mishap happens due to rash and negligent act
4 The total forest cover in our country is far less than the ideal minimum of 1/3 of the total land. Therefore the Parliament by 42nd Amendment to the Constitution has added two more Articles to ensure improvement of environment and impose duty on every citizen. They are :
1 Art 31 C and 51 A (a)
2 Art 48 A and 51 A (g)
3 Art 39 A and 51 A (b)
4 Art 31 D and 51 A (d)

Answer : Art 48 A and 51 A (g)
5 The Supreme Court held that, “the precautionary principle has no applicability in this case as the gains and losses of building a big dam are predictable and certain”, in one of the following case :
1 M.C. Mehta V. Union of India
2 Narmada Bachao Andolan V. Union of India
3 State of M.P. V. Krishna Das Tuka Ram
4 S. Jaganath V. Union of India

Answer: Narmada Bachao Andolan V. Union of India
6 Which one of the following has been described as the “Magna-Carta” of the environment ?
1 Rio declaration
2 Tbilisi declaration
3 The Stockholm declaration
4 Environment product declaration

Answer: Rio declaration
7 The Supreme Court constituted Bhure Lal Committee to examine and report the low sulphur diesel as a clean fuel to be used by vehicles in one of the following case :
1 Research Foundation for Science, Technology and Natural Resources Policy V. Union of India
2 M.C. Mehta V. Kamalnath
3 M.K. Sharma V. B.E.L
4 M.C. Mehta V. Union of India and others

Answer: M.C. Mehta V. Union of India and others
8 Read the Assertion (A) and Reason (R) and answer using codes given belows :

Assertion (A) : All natural resources are held in trust by the government. The doctrine enjoins upon the government to protect the resources for the enjoyment of general public rather than to permit their use for private ownership or commercial purpose. Reason (R) : The public has a right to expect certain lands and natural resources to retain their natural characteristic in finding its way into the law of the land. Codes :

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true but (R) is false
4 (A) is false but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
9 “Cases involving issues of environmental pollution, ecological destruction and conflict over natural resources are on the increase and hence setting up of environmental courts on the regional basis with one professional judge and two experts drawn from Ecological Science Research Group is necessary”, was observed in one of the following case :
1 M.C. Mehta V. Union of India
2 Bittu Sehgal V. Union of India
3 T.N. Godavarman Thirulmulpad V. Union of India
4 A.P. Pollution Control Board V. Prof. M.V. Nayudu

Answer: Bittu Sehgal V. Union of India
10 Who has remarked that International Law is the vanishing point of Jurisprudence because in his view, rules of International Law are followed by courtesy and hence they should not be kept in the category of law ?
1 Prof. H.L.A. Hart
2 J.G. Starke
3 Louis Henkin
4 Holland

Answer: Holland
11 In which of the following cases the World Court by majority has taken the view that the sources of international law are not hierarchical but are necessarily complimentary and inter-related ?
1 Nicaragua V. U.S.A
2 In North Sea Continental Shelf case
3 In the Barcelona Traction case
4 Frontier dispute (Burkina Faso V. Mali)

Answer: Nicaragua V. U.S.A
12 Who has remarked that the wide acceptance of declaratory theory is due to the reaction against the traditional conception of recognition as a political act purely and simply. There is a legal duty on the part of the state to recognise any community that has in fact acquired the characteristics of statehood ?
1 L. Oppenheim
2 Hans Kelson
3 Lauterpacht
4 Anzilloti

Answer: Lauterpacht
13 In which of the following cases the Supreme Court clarified the distinction between ‘expulsion’ and ‘extradition’ following international norms ?
1 Mobarak Ali Ahmad V. State of Bombay
2 Hans Muller of Nurenburg V. Supdt, Presidency Jail, Calcutta and Others
3 Dharam Teja’s case
4 Ram Babu Saxena V. State

Answer: Hans Muller of Nurenburg V. Supdt, Presidency Jail, Calcutta and Others
14 Which of the following statement/statements is/are correct ?
  1. By asylum we mean shelter and active protection extended to a political refugee from another state which admits him on his request
  2. Under Article 14 of the Universal Declaration of Human Rights, Right to asylum is recognised
  3. International Court of Justice explained the distinction between territorial and extra-territorial asylum in the Asylum Case (Colombia V. Perus)
  4. In 1966, the United Nations declaration on territorial asylum was unanimously adopted by the General Assembly

Codes :

1 Only (a) is correct
2 Only (a), (b) and (c) are correct
3 Only (c) and (d) both are correct
4 (a), (b), (c) and (d) all are correct

Answer: Only (a), (b) and (c) are correct
15 Which of the following statement/statements is/are not correct in reference to the Economic and Social Council (ECOSOC) ?
  1. The Economic and Social Council (ECOSOC) consists of 54 members which are elected by General Assembly
  2. Half of its members are elected each year for a term of two years
  3. India is one of the members of the council
  4. President of ECOSOC is elected for two year term

Codes :

1 only (d) is not correct
2 (b) and (d) both are not correct
3 only (a), (b) and (c) are not correct
4 (a), (b), (c) and (d) all are not correct

Answer: (b) and (d) both are not correct

View All Law Practice Test Sets

Your Valuable Comments Please...