Current Affairs, Insurance, Electricity, Lawyer, Degree exams, Govt Jobs GK, IBPS, SSC, UPSC, Public Service Commission(PSC), CAT, MAT exam, CS quiz MCQs CA PDF

Law Questions and Answers for Competitive Exams | Law Quiz Set 44

Questions
1 The Supreme Court of India said that it is not the duty of the court either to enlarge the scope of the Legislation or the intention of the legislature when the language of the provision is plain and unambiguous in one of the following cases
1 Union of India V/s Deoki Nandan Aggarwal
2 A.P. Krishna Swamy V/s. State of Madras
3 Dharam Dutt V/s. Union of India
4 Express Newspapers (P) Ltd. V/s. Union of India

Answer: Union of India V/s Deoki Nandan Aggarwal
2 The positivist methodology of studying law is essentially
1 antithesis of normative notion of law
2 antithesis of analytical notion of law
3 antithesis of historical notion of law
4 antithesis of sociological notion of law

Answer: antithesis of normative notion of law
3 The sociological school of jurisprudence is chiefly concerned with the relations of law to
1 Contemporary Social Ideas
2 Contemporary Legal Position
3 Contemporary Political Situation
4 Contemporary Social Institutions

Answer: Contemporary Social Institutions
4 Bentham being a practical reformer, a strong believer in social progress, treated natural law with little respect and opened fire on natural law as expounded by
1 Cohen
2 Hegal
3 Holland
4 Blackstone

Answer : Blackstone
5 Which one of the following is not a theory of punishment ?
1 Preventive theory
2 Reformative theory
3 Concession theory
4 Deterrent theory

Answer: Concession theory
6 Read Assertion (A) and Reason (R) and give the correct answer with the help of codes given below :

Assertion (A) : A claim to recover a time-barred debt is an imperfect legal right. Reason (R) : The Statute of Limitations provides that after a certain time a debt shall become extinct. Codes :

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) and (R) both are false

Answer: (A) is true, but (R) is false
7 Who has criticized International law by remarking : “... this pompous law of Nations which is so eloquent in books and silent in the cabinets of diplomats.” ?
1 Emmanuel Kant
2 Edward Collins
3 H.L.A. Hart
4 J.G. Starke

Answer: Emmanuel Kant
8 Who of the following is not the exponent of Dualism Theory ?
1 Triepel
2 Anzilloti
3 Hegel
4 Duguit

Answer: Duguit
9 Which of the following statement/statements is/are not correct ?
  1. There are four main theories of Recognition
  2. Anzillote is an exponent of Declaratory Theory of Recognition
  3. Civil Air Transport Incorporated Co. V/s. Central Air Transport Corporation is a case on Retrospective Effects of Recognition
  4. Pitt Corbett is one of Chief Exponent of Constitutive Theory of Recognition

Codes :

1 Only (a), (b) and (c) are not correct
2 Only (b), (c) and (d) are not correct
3 Only (a), (b) and (d) are not correct
4 (a), (b), (c) and (d) all are not correct

Answer: Only (a), (b) and (d) are not correct
10 Under which Article of the Charter of the United Nations the General Assembly may establish such subsidiary organs as it deems necessary for the performance of its functions ?
1 Article 20
2 Article 21
3 Article 24
4 Article 22

Answer: Article 22
11 Which of the following statement/statements is/are correct ?
  1. The first Security Council came into being on 12th January, 1948
  2. It comprises of 15 members (5 permanent members and 10 non-permanent members)
  3. The Resolutions of the Security Council are binding upon the Members
  4. Ten non-permanent members of the Security Council are elected by the General Assembly for a period of 2 years

Codes :

1 Only (b) is correct
2 Only (a) and (b) are correct
3 Only (b), (c) and (d) are correct
4 (a), (b), (c) and (d) all are correct

Answer: Only (b), (c) and (d) are correct
12 Under the Hindu Marriage Act, 1955, the ‘Sapinda relationship’ extends in the line of ascent, to
1 Three degrees through the mother and four degrees through the father
2 Three degrees through the mother and five degrees through the father
3 Five degrees through the mother and seven degrees through the father
4 Five degrees through the mother and three degrees through the father

Answer: Three degrees through the mother and five degrees through the father
13 Which of the following statement(s) is/are incorrect ? Answer with the help of codes given below :
  1. ‘Agnate’ is a person who is related by blood or adoption wholly through males
  2. ‘Cognate’ is a person who is related by blood or adoption but not wholly through males
  3. ‘Agnate’ is a person who is related only by blood wholly through males
  4. ‘Cognate’ may be ascendant, descendant and collateral

Codes :

1 (a) and (d) only
2 (b) and (d) only
3 Only (c)
4 (a) and (b) only

Answer: Only (c)
14 Answer with the help of codes given below : A decree of judicial separation :
  1. Does not dissolve the marriage tie but merely suspends marital rights and obligations during the subsistence of the decree
  2. Dissolve the marriage bond
  3. Becomes a ground of divorce for either party after a specified period of non-resumption of cohabitation
  4. Does not allow either party to remarry

Codes :

1 I, III & IV are correct, but II is incorrect
2 I, II & III are correct, but IV is incorrect
3 II, IV & III are correct, but I is incorrect
4 IV, II & I are correct but III is incorrect

Answer: I, III & IV are correct, but II is incorrect
15 If a Muslim woman is pregnant and the marriage is dissolved by death of the husband, the period of ‘iddat’ is for :
1 3 months or unto delivery, whichever is longer
2 3 months and 10 days, or unto delivery, whichever is longer
3 4 months and 10 days or unto delivery, whichever is longer
4 3 months and 20 days or unto delivery, whichever is longer

Answer: 4 months and 10 days or unto delivery, whichever is longer

View All Law Practice Test Sets

Your Valuable Comments Please...