Library & Information Science Questions and Answers for Competitive Exams | Library & Information Science Quiz Set 11

Questions
1 Which of the following indicate the purpose of reference list in a thesis / dissertation ?

(a) Allows author to credit the work of others that directly influenced the present work.

(b) Gives interested readers the information necessary to identify and retrieve the sources.

(c) An expansive list that covers works that are consulted.

(d) Recommends to the interested readers the works that are not cited in the text.

Code :
1 (a) and (b) are correct.
2 (b), (c) and (d) are correct.
3 (a), (c) and (d) are correct.
4 (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (a) and (b) are correct
2 Which of the following are the products of Chemical Abstract services ?

(a) Sci Finder

(b) Sci Val

(c) Methods Now

(d) Analytical Services

Code :
1 (a) and (c) are correct
2 (c) and (d) are correct
3 (a) and (d) are correct.
4 (b) and (c) are correct.

Answer: (a) and (c) are correct
3 Which of the following roles does a library have in the information transfer cycle ?

(a) Information organization and control

(b) Primary distribution

(c) Secondary Publication

(d) Secondary distribution

Code :
1 (a) and (d) are correct
2 (c) and (d) are correct.
3 (a) and (c) are correct.
4 (b) and (d) are correct

Answer: (a) and (d) are correct
4 Who among the following are associated with established theories of reference service ?

(a) C.M. Winchell

(b) James I Wyer

(c) Daniel Brophy

(d) Samuel Rothstein

Code :
1 (b) and (c) are correct.
2 (a) and (c) are correct.
3 (a) and (d) are correct.
4 (b) and (d) are correct

Answer: (b) and (d) are correct
5 Which of the following are related to ‘Sugamya Pustakalaya’ ?

(a) An online platform that makes accessible the content available to ‘print disabled people’.

(b) Created by Department of Empowerment of persons with disabilities (Divyangjan) Ministry of Social Justice and Empowerment, GOI.

(c) Powered by TCS Access.

(d) Maintained by National Association for the Blind (India).

Code :
1 (d) and (b) are correct
2 (a), (b) and (c) are correct.
3 (a), (c), (d) are correct.
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (b) and (c) are correct
6 ‘Entropy’ in the context of ‘Information Science’ is :

(a) Measure which cannot be normalised by dividing it by information length.

(b) Measure of unpredictability of the state or equivalently, of its average information content.

(c) Average amount of information produced by a probabilistics stochastic source of data.

(d) Way to measure diversity.

Code :
1 (a), (b) and (d) are correct.
2 (b), (c) and (d) are correct.
3 (a), (b) and (c) are correct.
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (b), (c) and (d) are correct
7 Controlled vocabularies fall broadly into following categories :

(a) Subject Heading Lists

(b) Thesauri

(c) Folksonomies

(d) Ontologies

Code :
1 (a), (b), (c) are correct
2 (a), (b) and (d) are correct
3 (b) and (c) are correct.
4 (b) and (d) are correct.

Answer: (a), (b) and (d) are correct
8 Which of the following are the components of a barcode symbol ?

(a) Antenna

(b) Quiet zone

(c) Transponder

(d) Start character

Code :
1 (a) and (c) are correct
2 (b) and (c) are correct
3 (a) and (d) are correct
4 (b) and (d) are correct

Answer: (b) and (d) are correct
9 ‘Embargo’ in the context of ‘Book Trade’ is :

(a) a limitation on access, to older resources by the publishers.

(b) perpetual ban on the access of the given resources of a publisher.

(c) a limitation on access to resources placed by publishers.

(d) a limitation on access to the resources usually to prevent the cancellation of individual subscription.

Code :
1 (c) and (d) are correct
2 (a) and (b) are correct
3 (a) and (c) are correct
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (c) and (d) are correct
10 Which of the following are Research Information Management System ?

(a) Pure

(b) Quetext

(c) Converis

(d) VIVO

Code :
1 (a), (b) and (d) are correct
2 (a), (b) and (c) are correct
3 (a), (c) and (d) are correct
4 (b), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (c) and (d) are correct
11 Which of the following are the open access initiatives of INFLIBNET ?

(a) Shodhganga

(b) e-Shodh Sindhu

(c) Infoport

(d) IndCat

Code :
1 (a) and (b) are correct
2 (b) and (c) are correct
3 (c) and (d) are correct
4 (a) and (c) are correct

Answer: (c) and (d) are correct
12 Which of the following are embedded processors ?

(a) Micro Controller

(b) Digital Signal Processor

(c) Cor 2 extreme

(d) Intel Xeon

Code :
1 (a), (b) and (d) are correct
2 (b), (c) and (d) are correct
3 (a), (b) and (c) are correct
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (b) and (d) are correct
13 Jubilee (JISC User Behaviour in Information Seeking : Longitudinal Evaluation of Electronic Information Services ) seeks to :

(a) Predict, monitor and characterise ISB in relation to EIS (Electronic Information Services).

(b) Provide illuminative and contextual pictures built up overtime to users and non-users.

(c) Evaluate materials of rarity in nature.

(d) Adjudge the quality of hard copies of e-reference tools served to readers in a given library over a period of time.

Code :
1 (c) and (d) are correct
2 (a) and (b) are correct
3 (b) and (c) are correct
4 (a) and (d) are correct

Answer: (a) and (b) are correct
14 Arrange in sequence the following public libraries according to their year of origin.

(a) Connemara Public Library

(b) Delhi Public Library

>(c) Calcutta Public Library

(d) Baroda Central Library

Code :
1 (c), (a), (d), (b)
2 (c), (d), (b), (a)
3 (a), (b), (d), (c)
4 (a), (d), (b), (c)

Answer: (c), (a), (d), (b)
15 Arrange the following laws / principles from lower to higher level as propounded by S.R. Ranganathan.

(a) Fundamental Laws

(b) Canons

(c) Principles

(d) Basic Laws

Code :
1 (c), (b), (a), (d)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (b), (d), (a), (c)
4 (d), (c), (b), (a)

Answer: (c), (b), (a), (d)

View All Library & Information Science Practice Test Sets