Library & Information Science Questions and Answers for Competitive Exams | Library & Information Science Quiz Set 17

Questions
1 tify the key attributes of ‘Digest’ from the following :

(a) Significant ideas on one document area arranged separately in an unhelpful sequence.

(b) A Methodically arranged compendium or summary of literary, historical, legal, scientific or other written matters.

(c) Informative in nature and contains brief description of more than one document.

(d) Often prepared by a non-subject specialist without understanding and assimilating the contents of documents.

Codes :
1 (a) and (b) are correct.
2 (b), (c) and (d) are correct.
3 (a), (c) and (d) are correct.
4 (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (a) and (b) are correct.
2 Which of the following communication channels are used frequently in Virtual Reference Service ?

(a) Bulletin Board

(b) Instant Messaging

(c) R.S.S.

(d) Voice-Over-I.P.

Codes :
1 (a) and (c) are correct
2 (b) and (d) are correct
3 (a) and (d) are correct.
4 (b) and (c) are correct.

Answer: (b) and (d) are correct
3 Identify the affinitive/associative relationship of the following :

(a) Genus-Species

(b) Translations

(c) Genetic

(d) Concurrent

Codes :
1 (a) and (d) are correct
2 (c) and (d) are correct.
3 (a) and (c) are correct.
4 (b) and (d) are correct

Answer: (c) and (d) are correct
4 Which of the following are the components of a master database in acquisition system/ module ?

(a) Membership Master

(b) Vendor Master

(c) Currency master

(d) Transaction master

Codes :
1 (b) and (c) are correct.
2 (a) and (c) are correct.
3 (a) and (d) are correct.
4 (b) and (d) are correct

Answer: (b) and (c) are correct.
5 Which of the following are types of random samples ?

(a) Cluster sampling

(b) Purposive sampling

(c) Stratified sampling

(d) Systematic sampling

Codes :
1 (d) and (b) are correct
2 (a), (b) and (c) are correct.
3 (a), (c), (d) are correct.
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (c) and (d) are correct
6 Who among the following devised the ‘Critical Path Method’ ?

(a) Morgan R. Walker

(b) Clank Sedore

(c) Blake William

(d) James E. Kelley

Codes :
1 (a), (b) and (d) are correct.
2 (b), (c) and (d) are correct.
3 (a), (b) and (c) are correct.
4 (a) and (d) are correct

Answer: (a) and (d) are correct
7 Which of the following databases are available for scientific community free of cost ?

(a) Inspec

(b) ERIC

(c) IEEE Xplore

(d) PubMed

Codes :
1 (a), (b), (c) are correct
2 (a), (b) and (d) are correct
3 (b) and (c) are correct.
4 (b) and (d) are correct.

Answer: (b) and (d) are correct
8 Which of the following are protocol standards ?

(a) z39.50

(b) z39.71

(c) z39.05

(d) z39.81

1 (a) and (c) are correct
2 (b) and (c) are correct
3 (a) , (b) and (d) are correct
4 (b) and (d) are correct

Answer: (a) , (b) and (d) are correct
9 Which of the following are the Semantic Web technologies ?

(a) SKOS

(b) AJAX

(c) SPARQL

(d) UTF

Codes :
1 (c) and (d) are correct
2 (a) and (b) are correct
3 (a) and (c) are correct
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (a) and (c) are correct
10 Which of the following are the features of Operations Research ?

(a) Aid in decision making

(b) Handles decision tables

(c) Optimization of Performance

(d) Used as motivational technique

Codes :
1 (a), (b) and (d) are correct
2 (a), (b) and (c) are correct
3 (a), (c) are correct
4 (b), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (c) are correct
11 Which of the following are discrete distributions ?

(a) Beta

(b) Exponential

(c) Geometric

(d) Poisson

Codes :
1 (a) and (b) are correct
2 (b) and (c) are correct
3 (c), (b) and (d) are correct
4 (a) and (c) are correct

Answer: (c), (b) and (d) are correct
12 Identify the criteria for evaluation of qualitative research :

(a) Objectivity

(b) Reliability

(c) Divisibility

(d) Validity

1 (a), (b) and (d) are correct
2 (b), (c) and (d) are correct
3 (a), (b) and (c) are correct
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (b) and (d) are correct
13 TRAILS-9 is

(a) A process or an assessment tool for real time assessment of Information Literacy Skill of the student-learners.

(b) A tool or process used by the School Librarians to produce evidence of Library’s impact on student achievements to share with stake-holders.

(c) A tool to adjudge the quality of library services offered, but not to demonstrate the value of the Library’s contribution.

(d) A tool funded by ILILE (Institute for Library & Information Literacy Education) based on Ohio-K12 Library Academic Content Standards.

1 (c) and (d) are correct
2 (a), (b) and (d) are correct
3 (b) and (c) are correct
4 (a) and (d) are correct

Answer: (a), (b) and (d) are correct
14 Which of the following are the sources to lookup for DOI ?

(a) Central Search List

(b) DOI Handbook

(c) Registration Agencies

(d) Search results using a search engine

Codes :
1 (a) and (b) are correct
2 (c) and (d) are correct
3 (a) and (c) are correct
4 (a) and (d) are correct

Answer: (c) and (d) are correct
15 Arrange in sequence the following types of activity according to Ellis’s model of information-seeking behaviour :

(a) Browsin

(b) Chaining

(c) Differentiating

(d) Extracting

1 (c), (b), (a), (d)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (b), (a), (c), (d)
4 (d), (c), (b), (a)

Answer: (b), (a), (c), (d)

View All Library & Information Science Practice Test Sets