Library & Information Science Questions and Answers for Competitive Exams | Library & Information Science Quiz Set 40

Questions
1 Name the scientist who said that Information Science is cluster of many disciplines where in the central core is ‘Information’.
1 B.C. Brooks
2 Fritz Machlup
3 Daniel Bell
4 N.J. Belkin

Answer: Fritz Machlup
2 Who was the first Librarian of Imperial Library, Calcutta ?
1 John MacFarlane
2 Harinath De
3 B.S. Kesavan
4 S.R. Ranganathan

Answer: John MacFarlane
3 Who coined the phrase ‘Information Retrieval’ ?
1 Calvin Mooers
2 S.R. Ranganathan
3 J.D. Brown
4 H.P. Luhan

Answer: Calvin Mooers
4 In colon classification which indicator has been used for indicating interpolation ?
1 Comma
2 Hyphen
3 Astericks
4 Ampersand

Answer: Astericks
5 The International Body that coordinates the assignment of unique domain names, protocol address is
1 IGF
2 IANA
3 ICANN
4 ISP

Answer: ISP
6 Name the Indian Librarian who was honoured with the title of “Khan Bahadur” in 1935 by the British Government.
1 S.R. Ranganathan
2 B.S. Kesavan
3 K.M. Asadullah
4 D.R. Kalia

Answer: K.M. Asadullah
7 Ezproxy is a product of :
1 UTLAS
2 RLIN
3 OCLC
4 Library of Congress

Answer: OCLC
8 Which approach of information is not given by Wersig and Neveling ?
1 Structural Approach
2 Knowledge Approach
3 Meaning Approach
4 Technique Approach

Answer: Technique Approach
9 Who defined social media as ‘online media’ which encourages contributions and feedback from everyone who is interested ?
1 Wikepedia
2 Institute for Prospective Technological Studies (IPTS)
3 Myspace
4 Antony Myfield

Answer: Antony Myfield
10 Who used the social media for conversing during recent Presidential Election in U.S.A. ?
1 Jimmy Carter
2 Barack Obama
3 George Bush
4 John F. Kennedy

Answer: Barack Obama
11 In China, which social media became the first media to break the news of earthquake ?
1 Facebook
2 Youtube
3 Twitter
4 Myzamana

Answer: Twitter
12 In Asia, which country is ranked third in terms of using social media by the people ?
1 China
2 Pakistan
3 Japan
4 India

Answer: India
13 Which social website has more than 7400 discussion groups relate to politics ?
1 Orkut
2 Myspace
3 Facebook
4 Twitter

Answer: Myspace
14 A Boolean query using only AND and NOT is
1 Fuzzy query
2 Conjunctive query
3 Routing query
4 Probabilistic query

Answer: Conjunctive query
15 In which year Janet (U.K.) was established ?
1 1957
2 1983
3 1987
4 1989

Answer: 1983

View All Library & Information Science Practice Test Sets