Library & Information Science Questions and Answers for Competitive Exams | Library & Information Science Quiz Set 9

Questions
1 How Lathams differentiates the information needs of Investigators from that of Physicians.
1 An Investigator unconventionally faces with multiple problems at a single point of time and works on it for a long period, while a physician constantly faces slow-witted succession of problems that hardly warrant rapid solution.
2 An investigator ordinarily faces one question/problem at a time which is usually narrow and rapidly defined, while a physician constantly faces a quick succession of varied problems fogged by many uncertainties.
3 Earnings of an Investigator are strictly coupled to how he spends time from minute to minute, whereas a Physician’s earnings are not tightly coupled to every day working hours
4 Information needs of Investigators are solely academic, where as the needs of Physicians are both academic and utilitarian.

Answer: An Investigator unconventionally faces with multiple problems at a single point of time and works on it for a long period, while a physician constantly faces slow-witted succession of problems that hardly warrant rapid solution.
2 Who tends to need quick access to valid Information of immediate and high quality ?
1 An Investigator
2 A Screwball
3 A Physician
4 A Teacher

Answer: A Physician
3 Why ‘time cost’ for a search made by a Physician is higher ?
1 Slow access to invalid Information.
2 Access to information that are distant in need and of less utility.
3 Exhaustive search of information sources
4 Rapid access to high quality information needed for clinical decision.

Answer: Rapid access to high quality information needed for clinical decision.
4 Why the Investigators tend to carryout searches themselves ?
1 They have time to assess and digest individual papers.
2 They are unaware of appropriate information sources.
3 They have no access to information/literature they need.
4 They cannot afford time to search, identify, and digest the articles of high quality.

Answer: They have time to assess and digest individual papers.
5 Identify the author of ‘Essays of an Information Scientist’ from among the following.
1 F.W. Lancaster
2 Derek J. de Solla Price
3 Eugene Garfield
4 B.C. Vickery

Answer: Eugene Garfield
6 Who has coined the term ‘Information Society’ from the following ?
1 B.C. Brookes
2 Fritz Machlup
3 B.C. Vickery
4 N.J. Belkin

Answer: Fritz Machlup
7 Dance’s Helical Spiral communication model is a :
1 Classical
2 Linear
3 Non-Linear
4 Multi-dimentional.

Answer: Non-Linear
8 What was the theme of IFLA World Library and Information Congress 2017 ?
1 Connections. Collaboration. Community
2 Dynamic Libraries : Access, Development and Transformation
3 Libraries, Citizens, Societies : Confluence for knowledge
4 Libraries. Solidarity. Society

Answer: Libraries. Solidarity. Society
9 Which of the following is a collaborative network of Reference Librarians ?
1 World Cat
2 eSS
3 Question Point
4 Global Scholar

Answer: Question Point
10 Resource Description and Access (RDA) is divided into how many sections ?
1 9
2 10
3 11
4 12

Answer: 10
11 p, q, r in the schema of operators in PRECIS belong to :
1 Core elements
2 Extra-core concepts
3 Dependent elements
4 Special classes of action

Answer: Dependent elements
12 According to APA Style Manual, a section at the end of a paper that includes information that is too detailed for the text of the paper itself and would “burden the reader” or be “distracting” or “in appropriate” is called :
1 Appendix
2 Bibliography
3 References
4 Tables

Answer: Appendix
13 Who coined the word “Management theory jungle” ?
1 Henry Fayol
2 F.W. Taylor
3 Heinz Weihrich
4 Harold Koontz

Answer: Harold Koontz
14 Which of the following cases require the application of a new ISSN ?
1 Change in publisher
2 Change in publication medium and title
3 Change in location of publication
4 Change in editorial policy

Answer: Change in publication medium and title
15 Which of the following organisations have introduced “Dig by”- a new mobile application available as a part of ‘Worldshare Management Service’ ?
1 Library of Congress
2 NISCAIR
3 OCLC
4 UTLAS

Answer: NISCAIR

View All Library & Information Science Practice Test Sets